Eigenlijk moet ik de titel van deze post meteen veranderen in: ‘De volkse markt van de Place d’Aligre en de overdekte Beauvau markt in Parijs.’ Volgens mij vormen ze samen een ideaal geheel. De overdekte markt is gebouwd op de Place d’Aligre. Hij dateert van 1843. Aan de voorzijde sluit hij naadloos aan op het plein. Dat laatste heeft de vorm van een halve cirkel wat het meteen tot een omslotener, intiemer geheel maakt. Op het plein en in de aansluitende straat is er bijna iedere voormiddag markt. Die bestaat enerzijds uit brocanterieën en anderzijds uit stallen met verse voeding, voornamelijk groenten en fruit.
In de Beauvau hallen is er meer keuze aan voedingswaren. Daar zien we ook traiteurs, vishandelaars, charcutiers, beenhouwers, bloenenverkopers, kaas- en zuivelhandelaars, wijn- en bierverkopers, Italiaanse en Oosterse zaligheden, poeliers, regionale producten, …
Op de openluchtmarkt is de kwaliteit goed tot iets minder, maar de prijzen liggen er ook lager dan in de overdekte hall. De prijzen dalen nog verder naargelang het sluitingsuur van de openluchtmarkt dichterbij komt. Net voor het sluitingsuur kan je er koopjes doen, geen kilo appelen maar een hele kist voor een prikje. Dat soort bradeerwerk heb je minder in de overdekte hall.


Er is een overgrote keuze aan schaaldieren zoals oesters uit Bretagne, Normandië of Utah Beach. Sommigen dragen een Label Rouge. Verder zie ik ondermeer Spaanse mosselen, Bouchot mosselen, verschillende soorten kokkels, zee-amandelen, zeeëgel, Sint-Jacobsschelpen, en levende krabben en kreeften.


De Parijzenaars, en bij uitbreiding de Fransen, zijn gek op gedroogde worsten. Vele soorten lijken op elkaar, maar hebben toch een andere vulling. Worsten met kaas, hazelnoten, pepers, eekhorentjesbrood, of met piments d’Espelette hangen er broederlijk naast elkaar. Naast eendenworst ontwaar ik ook de boudin-noir (bloedworst of zwarte pens), opgerold op een torentje. Hij kan per lopende meter verkregen worden.
Aangezien we ’s avonds in het appartement over een oven konden beschikken, zochten we ons heil bij een traiteur waar we naast de tomates farcie ook een portie bloemkoolgratin bestelden. Bij de stand van Oosterse specialiteiten kochten we nog pikante, gefrituurde groentenballetjes voor bij het aperitief. Lekker was het in elk geval. Zowel de zelf kokkerellende food-lover als diegene die het liever door anderen laat klaarmaken, vinden op deze markt alle ingrediënten om hun smaakpapillen te stimuleren.
Nog iets over het gebouw. De buitenzijde is opgetrokken in steen. Er zijn veel ramen ingewerkt in de muren. Vóór deze ramen en aan alle toegangen tot de overdekte markt zijn smeedijzeren tralies en hekken ingezet om de markt te beschermen en af te sluiten.
Binnen het gebouw zijn er naast de twee hoofdgangen meerdere zijgangen. Op de kruising van de hoofdgangen staat een oude fontein. Merk op onderstaande foto ook de dakstructuur op die helemaal uit houten balken is opgebouwd. In 2015 is een gedeelte van het dak afgebrand, waarschijnlijk door oude elektrische leidingen. Daarna is er een renovatie uitgevoerd van deze systemen.
We denken aan Frankrijk als wijnland bij uitstek. Toch wordt er ook meer en meer bier gedronken. Op de Beauvau markt is er een bierhandelaar die naast enkele Franse en Duitse bieren, een schare aan Belgische bieren te koop aanbiedt. Als niet-bierkenner zag ik toch meteen flessen Brigand, Carolus, Chouffe, Corsendonk, Delirium Tremens, Duvel, Hopus, Karmeliet, Kasteel, Kwak, Lindemans, Piraat en Vedett.
De combinatie van deze binnen- en buitenmarkt ligt in een rustiger gebied van Parijs. Hier heb je geen last van drukke boulevards. Rond het plein is er beperkt verkeer. Dat nodigt meteen uit om iets te drinken op een terrasje. Je kan er de dagelijkse gang van zaken bekijken. Hier loopt de gewone Parijzenaar voorbij, op zoek naar zijn dagelijkse verse producten. Je kan hier opgaan tussen de menigte. Dit is een heel andere sfeer dan het gebied rond de Galeries Lafayette en Printemps waar je wel opvalt als je niet tot de Beau Monde behoort.
(Bron alle foto’s: Guy Kasier)
Praktisch:
De Place d’Aligre is de plaats waar je moet zijn voor een bezoek aan deze markten. De openluchtmarkt is er iedere dag (behalve maandag) in de voormiddag tot 13h00. Op zondag sluiten de marktkramers om 14h00.
De overdekte Beauvau markt is open van dinsdag tot vrijdag van 9h00-13h00 en van 16h00-19h30. Op zaterdag van 9h00-13h00 en van 15h30-19h30. Ook op zondag kan je er terecht van 9h00 tot 13h30.
Het dichtsbijzijnde metrostation is Ledru-Rollin. Dat ligt op 400 m van de markt.
Nuttige links:
De overdekte markten en hallen van Parijs: een overzicht
De hipste overdekte markt van Parijs: Marché des Enfants Rouges
[…] Paris (75): Paris (Batignolles), Paris (Marché Couvert Des Enfants Rouges), Paris (Le Marché Couvert Beauvau), Paris (Marché Couvert de la Chapelle), Paris (Marché Couvert de Passy), Paris (Marché Couvert […]
LikeGeliked door 1 persoon