De overdekte markt van Le Touquet-Paris-Plage (Hauts de France)

We beginnen heel Noordelijk in Frankrijk, met name in de regio Hauts-de-France. Vanaf 1 januari 2016 zijn de regio’s in Frankrijk aangepast. Op het Europese vasteland zijn er nu minder regio’s dan voorheen. Later kom ik daar in een ander blogartikel uitgebreid op terug. Le Touquet-Paris-Plage behoort tot het departement 62 Pas-de-Calais, en ligt helemaal aan zee.

crop dep 62

In de naam van het stadje ontdekken we meteen al wat er gebeurt. De meer begoede Parijzenaars komen er hun weekends en soms hun vakantie doorbrengen. Voldoende middelen hebben om hier te verblijven is ook nodig. Een appartementje kost al vlug een half miljoen euro. Dan hebben we het nog niet over de vele oude villa’s en huizen die de stad sieren.

Maar goed, naar de markt nu. Deze staat erg goed aangegeven op meerdere wegwijzers. Wanneer een ‘marché couvert’ op dezelfde wegwijzer mag staan als het stadhuis en de kerk, dan toont dat het belang van die overdekte markt wel aan.

crop IMG_0506

Het gebouw dateert van 1929 en is erg speciaal. De architecten Bloch en Nénot tekenden voor het ontwerp. Het gebouw heeft de vorm van een halve cirkel. De buitenkant van de cirkel is afgesloten met een muur, doch de binnenkant van de cirkel is open. Het is dus een half open gebouw. In het midden van die cirkel loopt de straat gewoon doorheen de overdekte markt. Op marktdagen is dat geen probleem. De omliggende straten worden dan immers afgesloten voor het verkeer.

De open kant van het gebouw wordt gevormd door stenen zuilen die bogen ondersteunen. Het gebouw heeft een opvallend hoog en stijl dak. In de middengevel is zowel aan de voor- als achterzijde een klok ingebouwd.

crop IMG_0473

crop IMG_0478

Binnenin de overdekte markt staan stenen tafels waarop de handelaars hun waren kunnen uitstallen.

crop IMG_0492.jpg

Naast groenten- en fruitstallen kan je op deze versmarkt ook terecht voor vlees, gevogelte, kaas en eieren, charcuterie, brood en taart, gedroogd fruit en ingemaakte producten. Hier en daar wordt je aangeboden te proeven.

crop IMG_0494

crop IMG_0493

crop IMG_0491

In 1960 is er in de achterzijde van het gebouw een uitbreiding bijgekomen zodat ook de vishandelaren er plaats hadden en hun gedeelte met koeltogen konden afsluiten wanneer er geen markt is. Vooral dit deel van de markt getuigt van weelderigheid. Er is een grote keuze aan vissoorten en schelpdieren die worden aangevoerd vanuit de enkele tientallen km verder gelegen visserhaven van Boulogne-sur-Mer. In de koeltogen lijkt het alsof de vissen nog aan het zwemmen zijn.

crop IMG_0489

crop IMG_0486

Zowel voor- als achter het gebouw is er op marktdagen ook een openlucht markt met vooral kleding en schoenen, al zag ik daar ook een kraam met luxe zakdoeken. Het mooie volk komt hier niets tekort.

crop IMG_0517

In de nabijgelegen winkelstraat kan je terecht in allerlei boetieks, winkels, restaurants, café’s en terrasjes. Op het oude postgebouw uit 1927 prijkt ook een klok die wel erg veel gelijkenissen vertoont met deze van de overdekte markt. Aangezien het postgebouw echter twee jaar eerder is gebouwd, mag worden vermoed dat de architecten van de markt zich hierdoor hebben laten inspireren.

crop IMG_0511

Wie de benen eens wil strekken kan de vele oude, maar opgeknapte huizen gaan bekijken of een strandwandeling maken.

crop IMG_0508

Praktisch:

De overdekte markt is gelegen in de rue Jean Monnet 62520 Le Touquet-Paris-Plage.

Er is markt op donderdag en zaterdag van 8h15 tot 13h00. In juli en augustus is er vanwege het grote aantal vakantiegangers ook markt op maandagmorgen.

(Bron alle foto’s: Guy Kasier)

Nuttige links:

Lijst overdekte markten en hallen in Frankrijk

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s