De parabolische markt van Reims (Grand-Est)

IMG_1953-DXO-DXO

Met een bezoek aan de Halles du Boulingrin van Reims bevinden we ons in deze blog voor het eerst in de interessante regio Grand-Est. Alvast een deel ervan, want er zijn uiteraard meerdere departementen. Reims behoort tot het departement Marne (51). Dat is niet eens zo heel ver weg van België. De stad (180.000 inwoners) is bij de toeristen vooral bekend omwille van zijn kathedraal.

Het eerste wat opvalt bij het betreden van deze hallen is het overheersende gele licht dat door de vele ramen naar binnen valt. Vanaf de hoofdingang kom je bij een aantal stenen stallen waar de handelaars hun waren op kunnen presenteren. Ze zijn afgebakend en dragen een nummer. Let bij onderstaande foto ook op de Art-Deco klok die hoog uitsteekt boven de stallen en vanaf iedere plaats in het gebouw gezien kan worden.

IMG_1961-DXO-DXO

Eens voorbij deze stenen standen kom je in de eigenlijke hall en wordt de paraboolvorm van dit gebouw duidelijk. Hier en daar verspreid staan enkele handelaars die hun eigen tafels hebben meegebracht. Vooral groenten en fruit worden er verkocht.

IMG_1984-DXO-DXO

Nog verderop in de hall is er een verhoogd gedeelte dat via een kleine, brede trap bereikbaar is. Hier staan vooral de handelaars die koeltogen gebruiken voor vlees, vis, charcuterie, kaas, en klaargemaakte producten en gerechten. Een bloemenverkoper heeft er ook zijn plek gevonden.

IMG_1975-DXO-DXO

IMG_1977-DXO-DXO

IMG_1983-DXO-DXO

Via enkele trappen kan de mezzanine bereikt worden. Deze wordt soms gebruikt als tentoonstellingsruimte. Aangezien de hall slechts op drie ochtenden en één namiddag wordt gebruikt voor de markt, fungeert ze ook als plaats voor allerlei culturele evenementen.

IMG_1967-DXO-DXO

Het betonnen gebouw dateert van 1929. Émile Maigrot was de architect, maar veel eer komt ook toe aan Eugene Freyssinet, ingenieur, die een heel procedé van bekisting heeft uitgewerkt om dit gebouw te realiseren. De vele boogvormen maakten het er niet makkelijker op. In WOII bleef het gebouw gespaard, doch daarna trad langzaam verval op. De inwoners van de stad spraken zelfs van “de wrat van Reims”. In 1988 werd het gebouw gesloten. Het zou eerst afgebroken worden, maar in 1990 werd het als historisch monument geklasseerd. Uiteindelijk werd het gebouw in zijn oorspronkelijke staat gerenoveerd, maar dat duurde tot 2012. Let ook op de mooie verlichtingsarmaturen die het gebouw sieren.

IMG_1969-DXO-DXO

IMG_1970-DXO-DXO

De buitenkant mag ook gezien worden.

IMG_1993-DXO-DXO

IMG_1999-DXO-DXO

IMG_1998-DXO-DXO

Na uw bezoek aan de kathedraal van Reims, zeker eens langsgaan naar deze overdekte markt. Het is een beleving.

Praktisch:

De Boulingrinhallen zijn gelegen in de rue Mars 50, 51100 Reims. Er is markt op woensdag-, vrijdag- en zaterdagochtend. Op vrijdag is er ook een bio-markt van 16h00 tot 20h00.

Nuttige links:

Lijst overdekte markten en hallen van Frankrijk

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s