De grootste oude, houten markthall van Bretagne ligt in Le Faouët

1280px-Henri_Barnoin_Le_marché_du_Faouët_Musée_du_Faouët-DXO3

Diverse schilders, waaronder Arthur Midy en Henri Barnoin, hebben de 16e-eeuwse hallen van Le Faouët vereeuwigd in hun doeken. Het schilderij hierboven (bron afbeelding) is van de hand van Barnoin. Het geeft een beeld van de marktactiviteit in 1926. Het schilderij is te bezichtigen in het Musée du Faouët.

Le Faouët is een dorp in het departement Morbihan (56) in Bretagne. Het ligt op amper 21 km van Quimperlé waar ik ook al een mooie markthall kon bezoeken.

crop dep 56

Documenten getuigen van het bestaan van deze hallen in 1542. Ze geven aan dat ze eigendom waren van de Heer van Faouët, en dit sinds onheuglijke tijden. Een juiste bouwdatum is daardoor niet precies te geven. De gemeente kocht het gebouw in 1815. Het was toe aan een grondige restauratie. In 1914 worden de hallen ingeschreven op de lijst van historische monumenten, waardoor ze bescherming genieten.

Met haar 940 m² vloeroppervlakte (50 m x 18,80 m) is dit meteen de grootste houten hall van Bretagne. Het gevoel van ruimte ervaar je pas wanneer je de hall langs een van de grote toegangsopeningen op de korte zijden binnenloopt.

IMG_1079-DXO3

IMG_1082-DXO3Aan de buitenzijde ondersteunen granieten kolommen het dak. Ze zijn geplaatst op een stenen muur. Binnen de hallen werden eiken balken gebruikt ter ondersteuning van het dak dat opgebouwd is uit sparrenhout en aan de buitenkant is afgewerkt met leisteen. De tand des tijds (zeg maar de weersinvloeden) laat zich vooral zien in de erg verweerde verticale houten balken die steun vinden op een stenen sokkel.

De grote openingen op de kopse kanten nodigen uit om binnen te wandelen. In het midden van de lange zijden zijn ook twee kleinere ingangen voorzien.

combi IMG_1077-DXO3

Op het dak staat een achthoekige klokkentoren. Daar heeft ooit een klok ingehangen. Nu echter biedt ze onderdak aan de gemeentelijke sirenetoeters die de bevolking verwittigen bij grote calamiteiten. We hebben die ook al gezien op het gemeentehuis van Buchy.

In de oudheid werden deze hallen voornamelijk gebruikt voor het organiseren van 9 tot 14 grote markten, voornamelijk voor landbouwgewassen en vee. Tegenwoordig bieden de hallen plaats voor de vele culturele evenementen van Le Faouët en voor de markt. De laatste gaat door op de eerste en derde woensdag van de maand. In september is er rond de hallen het feest van het Bretoens trekpaard. Het Office de Tourisme kan je beslist de juiste datum doorgeven.

Opvallend nog aan deze hallen is de zandgrond die als vloer fungeert, dit in tegenstelling tot veel andere oude houten hallen waar een stenen vloer is aangelegd. Deze zandgrond geeft de hall een nog authentiekere uitstraling.

IMG_1090-DXO3

Onderaan deze pagina kan je een link vinden naar een 360° virtueel bezoek aan de hallen, zowel binnen als aan de buitenkant.

(Bron alle foto’s: Guy Kasier)

Praktisch:

De hallen van Le Faouët kan je vinden in de Rue Bellanger. Er zijn parkeerplaatsen in de direkte omgeving. Meerdere terrasjes, restaurants en een pannenkoekenhuis liggen in de onmiddelijke nabijheid.

Nuttige links:

De gerestaureerde hallen van Quimperlé

De 16e-eeuwse hallen van Questembert

360° zicht binnen en buiten de hallen

Lijst overdekte markten en hallen in Frankrijk

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s