Amiens: de overdekte markt van president Macron (Hauts de France)

crop IMG_0543

De stad Amiens is de hoofdplaats van het departement Somme dat deel uitmaakt van de regio Hauts-de-France. De grootste Gotische kathedraal van Europa trekt veel toeristen naar de stad. In 1981 is ze toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

crop dep 80

Amiens is tevens de geboorteplaats van de huidige (2017), jonge president van de Franse Republiek, Emmanuel Macron. Momenteel resideert hij waarschijnlijk in Parijs, maar voor hij tot president werd verkozen, woonde hij samen met zijn vrouw in Le Touquet-Paris-Plage. De kans is dus groot dat hijzelf of zijn echtgenote de overdekte markten van beide steden goed kent.

Deze markt is ondergebracht in een nieuw gebouwencomplex. Daarin is niet alleen plaats voor de markt, maar ook voor meedere boetieks en een grootwarenhuis dat je op ieder kruispunt kan tegenkomen (mis de woordspeling niet!). Het bestaat uit twee verdiepingen, doch, aangezien de straten van Amiens wat hevelachtig zijn, komt iedere verdieping uit op een, welliswaar, andere straat. Hoogst eigenaardig. Je begint te twijfelen wat boven en onder is. Helemaal onderaan het gebouw is nog een parkeergarage voorzien.

De markt (Halle au frais) is op de bovenste verdieping gevestigd. Bij het binnenkomen zag ik een bord waar op stond dat er 24 handelaars zijn. Op het moment van schrijven (twee maand na het bezoek) blijken dat er slechts 18 te zijn volgens de website van de markt.

Bij het binnenkomen zien we meteen een vooroordeel ontkracht. De marktbakkerij biedt immers veel meer aan dan enkel stokbroden. Er is een veelheid aan soorten broden te bespeuren, en dat is een goede evolutie. Ik verklaar mij nader. Stokbroden zijn mijns inziens energieverspillend en niet goed voor het milieu. Zo’n stokbrood, alhouwel erg lekker, moet vers worden verorberd. De dag na aankoop is het inderdaad een stok en geen brood meer. Het wordt keihard. Vers kopen is dus de boodschap. Vandaar dat ze ook de gehele dag door worden gebakken. In heel Frankrijk, en zeker in het Zuiden, zie je mensen hun dagelijkse portie stokbroden komen kopen. Op zich is daar niks mis mee, ware het niet dat ze niet allemaal te voet naar de bakker gaan. Sommigen nemen dagelijks de wagen om meerdere kilometers af te leggen richting bakker. Dat kunnen we moeilijk ecologisch noemen. Een gewoon rond of lang brood blijft langer vers en eetbaar, waardoor het aantal gemotoriseerde verplaatsingen naar de bakker met de helft of zelfs twee derden kan dalen.

crop IMG_0521

Voor de rest zien we op deze drukbezochte markt meerdere stallen met charcuterie, vlees, kaas, vis, groenten, fruit, Aziatische producten en wijnen en likeuren.

crop IMG_0522

crop IMG_0537

Enkele Aziatische specialiteiten voor als je een hongertje hebt.

crop IMG_0525

Een uitgebreide visstand kan natuurlijk niet ontbreken.

crop IMG_0532

Een bolletje kaas is altijd vlug meegenomen naar huis.

crop IMG_0534

De afsluitbare drankenafdeling heeft heel wat te bieden.

crop IMG_0542

Soms is het moeilijk een keuze te maken tussen de vele producten.

crop IMG_0538

Opvallend bij de beenhouwerij is een koelkast die er uitziet als een vitrinekast. Grote stukken van de Aubrac runderen worden er op ooghoogte gepresenteerd alsof het trofeeën betreft. Alhouwel ik geen vegetarieër ben, vond ik dit eerder wansmakelijk. Maar het blijkt een trend te zijn. In een Gents bistro is er ook zo’n koelvitrine geplaatst om de Bresse kippen die ze er klaarmaken te tonen voor ze op je bord komen te liggen. Voor mij hoeft het niet.

crop IMG_0535

Ondanks de drukte op deze markt, is er voldoende ruimte.

crop IMG_0533

Een eigenaardigheid in Frankrijk, of laten we het noemen een andere manier van doen, vinden we terug in de manier waarop mensen hun beurt afwachten aan een stand. In België en Nederland kennen we het systeem met het trekken van een nummertje. Wanneer jouw nummer op het bordje verschijnt, ben je aan de beurt. Bij standen zonder nummertjestoestel kan het wat chaotischer verlopen. Daar komt meestal diegene die het hards roept eerst aan de beurt, met enige frustratie voor de andere wachtenden als gevolg.

In Frankrijk verloopt het allemaal erg gedisciplineerd. Mensen schuiven aan in een rij. Of de wachtrij van links naar rechts loopt, of omgekeerd, wordt soms aangegeven op een bordje boven de stand (zie foto hieronder rechtsboven: ‘sens de la file’).

crop IMG_0530

Dit systeem loopt vlot, al zijn er nadelen aan verbonden. Wanneer er een wachtrij staat aan te schuiven, kan je moeilijk in de koeltogen kijken om na te gaan wat er voorhanden is. Er staan immers wachtende mensen voor. Je moet dus eigenlijk vooraf al goed weten wat je wenst te bestellen.

Je beurt afwachten doe je in de wachtrij, zonder roepen, gemor ,of frustratie.

crop IMG_0523

Op zaterdag is er ook een buitenmarkt.

Crop 20170408_111424

(Bron foto: Vera Baeyens)

Na een bezoek aan de markt en de kathedraal kan je iets lekker gaan eten in de wijk Saint Leu. De terrasjes en de oude huizen langsheen de kanaaltjes zijn een bezoek en een wandeling waard.

combi crop IMG_0552

IMG_0520

Praktisch:

De Halle au Frais kan je vinden in de rue du Général Leclerc 22b – 80000 Amiens

De markt is open van dinsdag tot donderdag van 9h00 tot 13h00 en van 15h00 tot 19h00. Op vrijdag en zaterdag is hij doorlopend open van 9h00 tot 19h00. Op zondag kan hij bezocht worden van 9h00 tot 12h30.

(Bron alle foto’s, tenzij anders aangegeven: Guy Kasier)

Nuttige links:

Lijst overdekte markten en hallen in Frankrijk

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s