De nationale feestdag van Frankrijk (14 juli) is een uitgelezen moment om het eens te hebben over de vernieuwde indeling van de regio’s. Een regio in Frankrijk zou je kunnen vergelijken met de gebieden Vlaanderen en Wallonië in België.
Wanneer we naar Frankrijk reizen en willen aangeven naar welke streek we gaan, gebruiken we vaak de namen van de regio’s om dat aan te geven. We gaan naar Picardie, of Basse-Normandie, of nog naar de Limousin. Deze benamingen zijn echter niet meer van toepassing.
Sinds anderhalf jaar ongeveer (1 januari 2016) heeft Frankrijk zijn indeling in regio’s aangepast. Voor die datum waren er 21 regio’s op het Europese vasteland. Bijkomend was er ook nog Corsica en enkele overzeese gebieden. Vanaf 2016 zijn de regio’s op het Europese vasteland teruggebracht tot een aantal van 12. Sommige regio’s zijn hetzelfde gebleven terwijl andere met elkaar zijn gefusioneerd en een nieuwe naam hebben gekregen.
De nieuwe regio’s van Frankrijk sedert januari 2016. (Bron illustratie)
Verder is iedere regio opgedeeld in departementen. Die hebben allemaal een naam en een nummer. Dat laatste kan je trouwens ook zien op de nummerplaten van Franse wagens. Voorlopig is aan de departementen niets veranderd, maar dat zou binnen afzienbare tijd ook aangepast kunnen worden.
Hieronder volgt een overzicht van de nieuwe regio’s.
- Regio Hauts-de-France
Hier zijn de voormalige regio’s Nord-Pas-de-Calais en Picardie samengetrokken. Rijsel is de hoofdplaats. Er zijn 5 departementen.
- Regio Grand Est
Dit zijn de vroegere regio’s Alsace, Lorraine en Champagne-Ardenne. De hoofdplaats is Straatsburg. De regio telt 10 departementen.
- Regio Bourgogne-Franche-Comté
Hier zijn twee voormalige regio’s gefusioneerd. De hoofdplaats is Dijon. Er zijn 8 departementen.
- Auvergne-Rhône-Alpes
De hoofdplaats van deze nieuwe regio is Lyon. Er zijn 13 departementen.
- Provence-Alpes-Côte d’Azur
De hoofdplaats is Marseille. Deze regio is niet veranderd en telt 6 departementen.
- Occitanie
Hier werden Languedoc-Roussillon en Midi-Pyrénées samengevoegd. Toulouse is de hoofdplaats. Er zijn 13 departementen. Qua oppervlakte is dit de tweede grootste regio.
- Nouvelle-Aquitaine
De vroegere Aquitaine, Limousin en Poitou-Charentes werden hier tot de grootste regio gefuseerd. De hoofdplaats is Bordeaux. Er zijn 12 departementen.
- Pays de la Loire
Deze regio is onveranderd gebleven. De hoofdplaats is Nantes en er zijn 5 departementen.
- Bretagne
Rennes is de hoofdplaats van Bretagne. Er zijn 8 departementen.
- Normandie
Hoog- en laag Normandië zijn samengevoegd tot één geheel. De hoofdplaats is Rouen. Er zijn 5 departementen.
- Île-de-France
Met Parijs als hoofdplaats is deze regio de kleinste in oppervlakte, maar telt wel het hoogste aantal inwoners (meer dan 11 miljoen). Er zijn 8 departementen.
- Centre-Val de Loire
Orléans is de hoofdplaats van deze regio. Er zijn 6 departementen.