De U-vormige markt van Metz

De stad Metz is gelegen in de regio Grand-Est, binnen het departement Moselle (57). Het ligt relatief dicht bij de landsgrenzen van België, Luxemburg en Duitsland. De rivier de moezel stroomt er doorheen. Net als iedere andere zichzelf respecterende stad in Frankrijk, is er een overdekte markt in het centrum van de stad. Het U-vormige gebouw met binnenplein was oorspronkelijk bedoeld als Bisschoppelijk paleis, maar al vlug werd het in augustus 1831 officieel ingehuldigd als overdekte markt voor de stad.

De bouw startte in 1785, doch de Franse revolutie en andere besognes zorgden voor grote vertragingen. Het gebouw is, net als enkele andere grote gebouwen in Metz (kathedraal, stadhuis, justitiehuis, …), opgetrokken in een geelachtige steen (Pierre de Jaumont — Wikipédia (wikipedia.org) ), afkomstig uit het departement Moselle. Het dakgebinte is in hout opgetrokken. Deze markt bestaat uit drie lange gangen, telkens aan beide zijden geflankeerd door marktstanden. Er is veel lichtinval door de grote en hoge ramen. Er heerst een gezellige drukte, maar er is geen overspoeling van toeristen zoals in Colmar .

Aan de twee hoofdingangen hangt een soort luifel. Hij dient niet om de zonnestralen tegen te houden, integendeel. De zon mag er doorheen spelen. De luifel is namelijk opgebouwd uit metaal en bestaat hoofdzakelijk uit metalen letters die de woorden vormen van de typische producten die op de markt verkrijgbaar zijn. Bij zonneschijn vallen de schaduwen van deze woorden op de voorgevel van de ingangen. Mooi is dat.

Ook aan de onderkant van de luifel zijn de woorden te lezen. Je krijgt dan meteen ook een glimp te zien van de immense kathedraal die maast de markt gelegen is.

In de korte zijde van de U-vorm is een restaurant gevestigd. Het kan bij goed weer de deuren naar de binnenplaats openzetten zodat er ook genoten kan worden van een heerlijk terras.

Er is een grote variatie aan allerlei producten, zuivel, kaas, vlees, groeten, fruit, vis, brood en patisserie, …, en uiteraard ook reeds klaargemaakte schotels voor diegene die weinig tijd heeft en een maaltijd mee naar huis wil nemen om in de oven op te warmen.

Wanneer ik fotografeer, zie ik soms pas achteraf op de computer bepaalde details die me tijdens het fotograferen niet waren opgevallen. Zo zie je in onderstaande foto rechts onderaan een houten kistje op de toonbank van de bakker-patissier staan. Op het kistje zag ik de naam “Dewafruit” staan. Dat klonk mij eerder Nederlandstalig dan Franstalig. Even opzoeken op internet, leerde mij dat het kistje afkomstig kan zijn van de gelijknamige fruithandel in het Belgische Lennik. Dat zou zoveel kunnen betekenen als dat de kers op de Franse taart afkomstig is uit België.

Nog enkele foto impressies.

Praktisch:

De overdekte markt is gelegen op de Place Jean Paul II 57.000 Metz.

Open op dinsdag, woensdag en donderdag van 7h00 tot 13h30. Op vrijdag en zaterdag van 7h00 tot 17h00.

Marche Couvert Metz | Facebook

Overdekte markten in de regio Grand-Est

Lijst overdekte markten en hallen in Frankrijk

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s