Le Cateau-Cambrésis: van oud naar nieuw (Hauts de France)

crop combi cateau

Le Cateau-Cambrésis is een kleine stad (7000 inwoners) in het departement Nord (59) van de regio Hauts-de-France. Het ligt op een half uur rijden van het grotere Cambrai waar we ook al een mooie overdekte markt bezochten.

crop dep 59

Oorspronkelijk was er een oude overdekte markt waarvan het gebouw dateert van 1884. Dit gebouw voldeed echter niet meer aan de hedendaagse normen betreffende functionaliteit, lichtinval en toegankelijkheid.

crop 3 IMG_0641

Er was dus nood aan een nieuwe overdekte marktplaats. Op 30 augustus 2012 is het nieuwe gebouw, in dezelfde straat als het oude, geopend voor het publiek. Het is een laagbouw waarin plaats is voor een tiental handelaars. Drie zijden zijn voorzien van glas waardoor een aangename lichtinval in het gebouw ontstaat. Achteraan is een kleine parking voorzien, maar in de straat lukt parkeren prima.

crop IMG_0622

crop IMG_0631

Er zijn meerdere standen waar we ons ondermeer vis, vlees, charcuterie, kaas, eieren, en de huisgemaakte confituren van de vriendelijke dame uit Cambrai kunnen aanschaffen. Verschillende soorten paté staan ook om je aandacht te bedelen.

crop IMG_0627

crop IMG_0628

Verder is er een grote groenten- en fruitstand. Daar kunnen ook vijgen, rozijnen en noten worden gekocht.

crop IMG_0626

crop IMG_0637

crop IMG_0638

Tenslotte is er nog de stand van de poelier die zijn kippen en parelhoenen graag op een hoopje gooit in de koeltoog.

crop IMG_0630

Anekdote: Wanneer ik overdekte markten ga bezoeken, maak ik geen foto’s met mijn GSM, maar gebruik ik mijn Canon spiegelreflex. Behalve op de grotere overdekte markten in de grote Franse steden, kom je op een marché couvert zelden een tourist tegen. Dat was ook het geval in Le Cateau-Cambrésis. Met mijn camera in de aanslag viel ik dus op bij het binnenkomen. Nadat ik enkele foto’s had gemaakt, kwam de dame van de groentenstal mij helemaal aan het andere eind van het gebouw, ietwat verontrust vragen waarom ik foto’s maakte. Ik hield het bij mijn interesse voor overdekte markten. Waarschijnlijk waren de terroristische aanslagen die Frankrijk al zo zwaar hebben getroffen, aanleiding voor deze vraag. In het vervolg gebruik ik mijn flitser dus niet meer.

En nog dit: De oude marché couvert is gelukkig niet afgebroken. Naast dit gebouw is het Palais Fénelon gevestigd waarin het musée Henri Matisse gehuisvest is. Dit museum heeft de oude marché couvert nieuw leven ingeblazen.

Na ons bezoek aan de overdekte markt wandelden we nog naar La Brasserie Historique de l’Abbaye du Cateau. In 1775 had deze abdij reeds een brasserie. Vandaag worden nog grote delen gerestaureerd, maar je kan er wel al terecht voor een bezoek en een hapje en een drankje. Het lokale Vivat bier wordt er gebrouwen.

crop IMG_0646

Praktisch:

De nieuwe overdekte markt is gelegen in de rue charles Seydoux n°35 59360 Le Cateau-Cambrésis.

Er is markt op vrijdag van 7h00 tot 13h00 en op zondag van 9h00 tot 13h00.

(Bron alle foto’s: Guy Kasier)

Nuttige links:

Lijst overdekte markten en hallen in Frankrijk

crop IMG_0622

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s