Overdekte markten: De spiegel van Cambrai (Hauts de France)

De stad Cambrai ligt in het departement Nord (59) en maakt deel uit van de regio Hauts-de-France. Vanaf de Noordzee vleit het zich neer langsheen de Belgische grens. Cambrai ligt op slechts een uur rijden van Rijsel.

crop dep 59

De verzamelnaam voor de bewoners van de departementen Nord, Pas-de-Calais en Picardie is Ch’ti of Ch’timi. Dit heeft voornamelijk te maken met hun dialect dat op Frans lijkt, maar ook andere invloeden ondergaan heeft. Een van de redenen van het ontstaan van dit aparte dialect was het importeren van Italiaanse werknemers in de destijds bloeiende kolenmijnen van de streek, zoals bijvoorbeeld in Lewarde waar je nog een oude kolenmijn kan bezoeken.

crop 300 IMG_0612

crop 300 IMG_0616

 De vermenging van het Frans en het Italiaans leidde tot een voor veel andere Fransen vrijwel onverstaanbaar dialect. Om een idee te krijgen van dit dialect is de komische film ‘Bienvenue chez les Ch’tis’ zeker een aanrader.

19553

De markthall van Cambrai is in het centrum gelegen en makkelijk bereikbaar. Het avant-garde gebouw dateert van 1959 en is opgetrokken uit beton en glas. Architect René Lancelle tekende voor de plannen. Achteraan is het gebouw laag en het loopt, via een gebogen dak, in hoogte op naar de schuine voorgevel. Behalve de overdekte markt, huist er in het gebouw ook een evenementenzaal (lees: feestzaal), en een discotheek.

crop 300 IMG_0585

crop 300 IMG_0611

Op de Place Robert Leroy, omheen het gebouw, wordt er op woensdag en zaterdag ook een open markt gehouden. De ingang is bereikbaar via enkele trappen. Er is echter ook een rolstoelhelling aangebracht zodat iedereen de hall kan bezoeken.

Wat meteen opvalt is het beperkte aantal handelaars in die grote hall (bij een bezoek op woensdag). Maar een vriendelijke dame die huisgemaakte confituren verkoopt, wist te vertellen dat de hall op zaterdag helemaal vol staat, en dat om begrijpelijke redenen. Zaterdag is immers dé marktdag bij uitstek.

crop 300 IMG_0593

Er zijn drie soorten standen. Een groot gedeelte van de handelsvloer wordt ingenomen door eenvoudige tafels waarop de verkopers hun waren kunnen uitstallen. Verder zijn er meerdere vierkante standen met een plafond. Je kan er helemaal omheen wandelen.

crop 300 IMG_0605

Tenslotte zijn er in het laagste gedeelte van de hall, onder de gaanderij, enkele afsluitbare winkeltjes.

crop 300 IMG_0601

Het loont ook zeker de moeite om even naar de verlichting te kijken op het plafond. De manier waarop de elektrische leidingen zijn geplaatst, getuigt van enige zin voor speelsheid.

crop 300 IMG_0590

Toen ik er op woensdag was, was er een aanbod van bio-groenten, rechtstreeks van het veld.

crop 300 IMG_0588

Verder was er een handelaar in groenten, fruit, bonen en noten. Deze producten worden aangevoerd via de groothandelsmarkt en kunnen dus ook van buitenlandse oorsprong zijn. Maar de keuze is uiteraard groter dan bij de bio-boer. Een tros bananen behoort ook tot de mogelijkheden.

crop 300 IMG_0600

Dan was er nog het standje van de huisgemaakte confituren. Behalve de gewone confituren in allerlei smaken, was er ook een assortiment confituren zonder toegevoegde suikers.

crop 300 IMG_0608

De uitgebreide visstand met verschillende promoties lokte heel wat kopers. De vis wordt aangevoerd vanuit de vissershaven van Boulogne-sur-Mer. Op de foto is ook te zien dat er op zaterdag een stand is van een poelier.

crop 300 IMG_0594

Een zuivelhandel kan natuurlijk ook niet ontbreken. Bij de afsluitbare winkeltjes waren enkel de paardenbeenhouwerij en de charcuterie open. Op zaterdag is er ook nog een ijskreemstand, en verder Italiaanse producten, een beenhouwer-charcuterie en een bakker.

De overdekte markt van Cambrai is de weerspiegeling van zijn omgeving. In de figuurlijke betekenis betekent dit dat je hier de gewone mensen tegenkomt en hun voorkeuren voor bepaalde producten ziet. Maar ook in de letterlijke betekenis weerspiegelt het gebouw zijn directe omgeving door de vele glazen ramen.

crop 300 IMG_0609

(Bron alle foto’s: Guy Kasier)

Praktisch:

De overdekte markt is gelegen op de Place Robert Leroy 59400 Cambrai . Er is markt op woensdag- en zaterdagochtend.

In de nabije omgeving is er ook de nieuwe overdekte markt van Le Cateau-Cambrésis.

Nuttige links:

Lijst overdekte markten en hallen in Frankrijk

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s