De hallen en markt van Wazemmes (Lille – Rijsel)

IMG_2879-DXO2 copy

crop dep 59We bevinden ons in de regio Hauts-de-France in het departement Nord (59), en wel in de grootstad Lille, onder Vlamingen beter bekend onder de naam ‘Rijsel’. De stad ligt dicht bij België, op een uur rijden vanuit Gent. Vanuit Nederland is het iets verder, maar ook heel bereikbaar.

In de wijk Wazemmes staat een grote markthall, gebouwd door de architect-grootmeester Victor Baltard. Eerder had hij al 12 hallen gebouwd in Parijs. De hallen van Wazemmes werden voltooid in 1873, een jaar voordat Baltard stierf. Zijn typische bouwstijl is aan de buitenkant van de hallen nog duidelijk zichtbaar (gietijzeren kolommen, tot op zekere hoogte opgevuld met bakstenen waarin een ruitmotief is verwerkt, en daarboven veel glaspartijen).

IMG_2881-DXO2 copy

Binnenin de hallen is daar echter nog weinig van te merken, tenzij je naar boven kijkt om de dakstructuur te bewonderen.

IMG_2877-DXO2 copy

In haar lange bestaan hebben de hallen enkele renovaties ondergaan, ondermeer om te voldoen aan de strengere hygiënische normen. In 2017 waren de hallen nog enkele maanden gesloten om de dakstructuur te poetsen en werken uit te voeren voor een betere ventilatie van het gebouw.

Binnen het gebouw is plaats voor 24 standhouders. Mijn eerste indruk bij het betreden van de hallen, was overvloed, weelde en rijkelijkheid  misschien ook, of overdaad, maar op een goede manier, aantrekkelijk.

20161009_090336 copy

Er is een veelheid aan vishandelaars, beenhouwers, groentenverkopers, kaashandelaars, en allerlei andere standhouders. Allen bieden ze een hoge kwaliteit en een grote keuze van producten aan. Een foto-impressie.

IMG_2870 copy
Op woensdagochtend krijg je bij deze vishandel bij aankoop van minimaal 20€ een korting van maar liefst 25%. Kwestie van plaats te maken voor nieuwe aanvoer.
20161009_092359 copy
Allerlei soorten bio-brood.

Deze slideshow vereist JavaScript.

IMG_2852 copy
Allerlei soorten aardappelen. De primeuraardappelen worden in een houten kistje verpakt.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Op dinsdag-, en zondagmorgen is er ook een buitenmarkt. Die van zondagochtend wordt beschouwd als een van de grootste markten van Europa. De pleinen voor en achter de hallen en alle aanpalende straten staan vol standhouders. Hoe verder je je verwijderd van de hallen, hoe lager de prijzen, maar ook de kwaliteit van de producten daalt dan helaas. Rond de hallen zijn voldoende terrasjes om iets te drinken of te eten. Wil je het liever wat rustiger, ga dan in de week.

Op regelmatige tijdstippen worden evenementen georganiseerd in de hallen. Dat kan gaan van een tentoonstelling tot een chef die bereidingen komt klaarmaken met de producten van de markt.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Praktisch:

De overdekte markt is gelegen op de Place de la Nouvelle Aventure 59000 Lille. De hallen zijn open van dinsdag tot zaterdag van 8h00 tot 20h00. Op zondag is dat van 8h00 tot 15h00.  In de week zijn bepaalde standhouders soms afwezig. In het weekend heb je de meeste kans om ze allemaal te zien. Op dinsdag- en zondagmorgen is er ook een buitenmarkt rondom de hallen.

Nuttige links:

De hallen van Wazemmes

Overdekte markten en hallen in de regio Hauts-de-France

Lijst overdekte markten en hallen in Frankrijk

Victor Baltard en zijn bouwstijl

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s