De overdekte markt van Colmar

Colmar is een stad in de Franse regio Grand-Est en behoort tot het departement Haut-Rhin. In 1678 kwam de stad bij Frankrijk. In 1871 ging het terug naar Duitsland om in 1918 na WOI terug Frans te worden. Tijdens WOII volgde een Duitse bezetting en annexatie. In 1945 kwam Colmar terug in Franse handen. De Duitse aanwezigheid in de geschiedenis is er nog steeds voelbaar. Colmar ligt ongeveer 70 km onder Straatsburg. Het gebied kent een zonnig microklimaat waardoor wijnbouw mogelijk is.

De overdekte markt ligt in het historische centrum van de stad. Langs één zijde wordt hij geflankeerd door de rivier La Lauch. Vroeger brachten de boeren hun producten met platbodems naar de markt. Nu is er op het water een terrasje gebouwd voor de vele toeristen die Colmar bezoeken.

Het gebouw is ingehuldigd in 1865. Louis-Michel Boltz was de architect. Het gebouw is opgetrokken in steen. Aan de buitenkant zien we het ruitpatroon dat we ook terugvinden in het werk van Baltard. Binnenin zijn gietijzeren palen gebruikt. Zij ondersteunen een metalen structuur waarop het houten dak rust. In het midden en aan de zijkanten ervan is glas verwerkt waardoor veel licht naar binnen komt. In 2010 werd een grondige restauratie uitgevoerd.

In de zuidwestelijke hoek is een grote nis aangebracht waarin een fontein en een standbeeld van een wijnboer hun plaats vinden. Dit bronzen beeld is het werk van Auguste Bartholdi. Het werd er geplaatst in 1869. In 1986 is dit werk verplaatst naar het Bartholdi museum in de stad, en vervangen door een identiek exemplaar. Ik heb helaas geen foto van het beeld, maar als je je afvraagt wat die grote ronding in de hoek binnen de markt is, dan kan ik je vertellen dat dit de ronding van de nis is. Buiten dus even gaan kijken.

Uiteraard zijn er op deze markt de gewone producten te vinden zoals groenten, fruit, vlees, gevogelte, kaas, brood, vis, bloemen en kruiden.

Opvallend op deze markt is dat er veel toeristen te zien zijn. Je herkent ze aan hun kledij, de rugzakjes, en de manier waarop ze rondlopen. De authenticiteit van de markt voor de lokale bevolking heeft daar wat onder te lijden. De keuze van de aangeboden producten is voor een groot deel afgestemd op de toeristen. Zij kopen graag iets kleins als aandenken aan hun bezoek hier. Daardoor zie je hele standen met potjes confituren, marmelades, geleien, honing en allerlei soorten droge worsten, vaak aan veel te hoge prijzen. Zo kan je op onderstaande foto zien dat je 23€ moet neertellen voor 5 worstjes. In Metz betaalde ik 15€ voor 8 gelijkaardige worsten.

Enkele toeristentoppers.

Verder valt op dat er, in verhouding met de grootte van de markt, veel standen zijn waar je iets kan nuttigen, hetzij drank of klaargemaakte gerechten. Ook alweer goed voor de toerist die even wil neerzitten om zijn dorst of hongertje te laven.

Ik voelde mij op deze markt toerist tussen de toeristen. Op andere markten heb ik dat gevoel nooit gehad. Daar was ik ook toerist, maar tussen de locals, en dat gaf een beter gevoel.

Praktisch:

De overdekte markt is gelegen in de rue des Ecoles 13 in 68000 Colmar. Er zijn meerdere parkings in de buurt.

Op dinsdag en woensdag is de markt open van 8h00 tot 18h00. Donderdag van 7h00 tot 18h00. Op donderdag is er ook een buitenmarkt. Vrijdag open van 8h00 tot 19h00. Zaterdag van 8h00 tot 17h00 en zondag van 10h00 tot 14h00.

Soms worden er optredens georganiseerd. Bekijk daarvoor eerst de website van deze overdekte markt.

Overdekte markten in de regio Grand-Est

Lijst overdekte markten en hallen in Frankrijk

Website van de Marché Couvert de Colmar

4 reacties

 1. Dag Guy,
  Dat is een tijdje geleden!
  Ik wens je en je familie veel geluk in 2021
  Hopelijk kun je overdekte markten bezoeken zonder mondmasker!
  Met ons is alles momenteel oké
  Robert

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s