Roeselare heeft een heel speciale locatie voor zijn markt

Dat overdekte markten erg kunnen verschillen, heb ik reeds meermaals mogen ervaren. De grootte, de indeling, de presentatie van de producten, de aanpak en communicatie van de verkopers, de drukte of de luwte, …, het speelt allemaal een rol in de sfeer die gecreëerd wordt op zo’n markt, en het al dan niet goede gevoel dat je er als bezoeker kan aan overhouden. Het gebouw speelt daarin ook een belangrijke rol. In open hallen heerst een andere sfeer dan in een gesloten gebouw. Nieuwe gebouwen zijn over het algemeen minder sfeervol dan oude. De architectuur trekt aan of stoot af. Ook de verlichting kan wonderen doen bij het creëren van een aangename sfeer.

Onlangs was ik op bezoek in de overdekte “Lokaal” markt van Roeselare. Het eerste dat opvalt is de locatie ervan. Hij heeft immers plaats in een ontwijdde kerk. Op zich is dit al een vreemde ervaring waar je de eerste keer even door moet, maar het geeft een goed gevoel. De vele lampjes geven er iets feestelijks aan.

Deze markt is gestart in mei 2017. Hij wordt georganiseerd door het bedrijf “Lokaal”, die ook nog andere markten in Vlaanderen beheert (Deerlijk en Aalst). Het opzet is een lokale markt, gedragen door lokale boeren en producenten die er hun zelfgekweekte of vervaardigde producten aan de man kunnen brengen. Je koopt dus seizoensgebonden producten, rechtstreeks van de boer of producent, zonder dat er een externe handelaar aan te pas komt. Als consument krijg je kwaliteitsvolle, verse producten die niet dagen, weken of maanden in de koeling of diepvries hebben gelegen. Een eerlijke prijs zorgt er voor dat de boer er ook iets aan heeft. Door het lokale karakter is de markt ook milieuvriendelijker. Er hoeven immers geen tomaten of aardbeien vanuit verre landen aangevoerd te worden, waardoor er een vermindering is van CO2 uitstoot en vrachtwagens op de weg.

Het aanbod is heel divers en vrij uitgebreid: een bakker, een tuinbouwbedrijf, escargots, eieren, champignons, geitenkaas, varkensvlees, fruithoeve, aardbeien, vis, bloemen, wit-blauw rundsvlees, groenten, kaasboerderij, zuivelhoeve, hoeveijs. Alnaargelang er seizoensproducten voorhanden zijn, is er soms plaats voor een nieuwe of tijdelijke boer of producent. Behalve de verse producten is er ook een aanbod van verwerkte, afgeleide producten. Zo biedt de tomatenteler ook soep en tappenades aan, de eierverkoopster eierkoek, quiches en pannenkoeken, … We laten enkele standhouders de revue passeren. Sommige standhouders vonden we ook al terug op de overdekte markt van Ledegem.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Alsof dit alles nog niet voldoende is, probeert “Lokaal” van deze markt een totaalervaring te maken. In de kerk is namelijk een bar aanwezig. Daar kan je genieten van lokale biertjes, Belgische wijnen, fruitsappen van de fruithoeve, lokale frisdranken, maar ook koffie of thee. Heb je ook een hongertje, dan zijn er zoetigheden zoals ijs, pannenkoeken, en taart of hartiger spijzen zoals een croque monsieur, een kaas- of tapasbordje, een Passendalerburger, een boterham met gehakt, vleessla of préparé, escargots, mini quiche of droge worst. Voor deze gerechtjes ga je langs bij de marktkramers. Bij goed weer kan je je drankje of hapje zelfs meenemen naar de binnentuin.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Ook de kinderen kunnen genieten van de markt. Iedere marktdag is er immers een kinderatelier onder begeleiding. Verder zijn er heel regelmatig evenementen gepland. Toen ik er was, kon men een gratis boterham met gehakt krijgen. Of kinderen kunnen een tekening van een appel maken en zo kans maken op een hele bak appels. Of je krijgt de kans om een geleid bezoek te brengen aan een van de boerderijen.

Betalen gaat ook vanzelf. Bij het binnenkomen vraag je aan de kassa een kaartje met een QR-code. Bij iedere handelaar waar je iets koopt, en aan de bar, wordt je kaart ingescand. Bij het verlaten van de markt overhandig je je kaart aan de kassa en betaal je cash of met je bankkaart. Net zo makkelijk.

IMG_2915-DXO copy

Tenslotte kan je iedere tweede zondag van de maand gaan brunchen in de kerk. Er wordt een seizoensgebonden buffet aangeboden met verschillende soorten brood, beleg, slaatjes en andere gerechten. Afsluiten kan met iets zoets.

Heb je weinig tijd om te markten, dan kan je je producten ook vooraf online bestellen op de website. Wil je weten welke boeren en producenten aanwezig zullen zijn op de volgende marktdag, dan kan je je inschrijven voor de nieuwsbrief. Zo blijf je ook geïnformeerd over de randactiviteiten, nieuwe handelaars en evenementen.

“Lokaal” is er, samen met de boeren/producenten in geslaagd om van deze markt en de nevenactiviteiten een totaalervaring te maken. Proficiat. Zo zouden er meer markten mogen zijn in Vlaanderen, en al zeker ook in de grote steden. Ik ben al benieuwd naar mijn ervaring bij een bezoek aan de lokaal markten van Deerlijk en Aalst. Later meer daarover.

Praktisch:

Deze overdekte markt gaat door in de Sint-Amandskerk op het De Coninckplein in Roeselare. Openingsuren: vrijdag van 14h00 tot 19h00. Het kinderatelier is open van 15h00 tot 19h00. De tweede zondag van de maand is er brunch van 10h00 tot 13h00. Er is een ruime openluchtparking in de nabijheid.

Nuttige links:

Website Lolaal Markt

Overdekte markten in België

Lijst overdekte markten in Frankrijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s