De Lousbergmarkt in Gent

In september 2016 heeft de Lousbergmarkt zijn deuren geopend in Gent. De gebouwen van de ambachtelijke kaasmakerij Het Hinkelspel (goed bekend bij de Gentenaars) kwamen leeg te staan omdat de kaasmakerij kampte met een tekort aan plaats. Zij verhuisden naar Sleidinge. Even heeft een fietsenmaker het pand nog betrokken, doch dat heeft niet lang geduurd. Er was terug leegstand, tot wanneer Toon, toen werkzaam bij Het Hinkelspel, samen met Alexander (oprichter van Het Hinkelspel) het idee van een kleine overdekte markt hebben uitgewerkt en vorm hebben gegeven. Toon was toen zelf een opleiding bakkerij aan het volgen. Uiteindelijk hebben vier bedrijven de handen in elkaar geslagen om van het pand een kleine, doch gezellige marktplaats te maken. Korte keten, natuurproducten, bio, vegetarisch, maar vooral passie, zijn de woorden die me het meest bijblijven na een bezoek aldaar.

crop IMG_0656

Bij de entree (waar je ook je fiets kan stallen) kan je op een bord meteen zien wat er in bakkerij CoPain vandaag te verkrijgen is. Daarnaast staat nog een ander bord waarop wordt aangegeven dat je een picknickmat kan vragen wanneer je van plan bent je lunch te verorberen in het Koningin Astridpark. Dat ligt immers net naast de markt. Op zomerse dagen hoef je dus niet binnen te blijven. Een aangeklede versie van een ‘déjeuner sur l’herbe’ behoort perfect tot de mogelijkheden.

crop IMG_0659

dejeuner

Déjeuner sur l’herbe: Links de ophefmakende versie uit 1863 van Éduard Manet. Rechts de versie van Claude Monet uit 1865.

Vanuit de fietsenstalling kom je doorheen een schuifdeur in een relatief grote ruimte. Wat meteen opvalt is het vele daglicht en het gebruik van hout. Beide geven de markt een sfeer van gezelligheid. Links passeren we De Vroente, de kruidenierszaak voor verse groeten en fruit, maar daarnaast is er ook een aanbod van niet-verse producten (pasta, sapjes, …). Aan de rechterzijde staat de lange koeltoog van Het Hinkelspel. Verderop links is er een kantine, toog en keuken van de Dochters van de Jaegher. Deze zussen (Gaëlle en Sybille) baten de marktkantine uit, maar hebben daarnaast ook nog cateringactiviteiten. Helemaal aan het einde van de grote zaal is bakkeij CoPain gevestigd.

crop IMG_0695

Ik start mijn bezoek bij de bakker.

crop IMG_0666

Bakker Toon staat klaar om mij te voorzien van de nodige uitleg.

crop IMG_0662

Ik voel hier meteen al de passie om lekkere, gezonde broden en broodjes te maken, met de nodige zin voor creativiteit. Dit uit zich voornamelijk in de gebruikte melen en bloemen en de combinaties daarvan. Desem-spelt, desem-tarwe, sesam, volkoren tarwe, rogge-spelt-tarwe-noten-zaden, rogge, zijn slechts enkele voorbeelden. Daarnaast benadrukt Toon het belang van een lange rijstijd, en de ambachtelijke behandeling van het deeg. In de bakkerij staan oudere tweedehands machines die in deze filosofie passen.

combi1

Bij het buiten gaan zie ik nog een oude houten kast. Ik ken dit soort kast niet, doch bakkers weten meteen dat het om een Parisienne gaat. Een mooie naam voor een kast waarin het deeg kan rijzen. De vochtigheid en de warmte blijven er in behouden.

crop IMG_0664

Op naar De Vroente.

crop IMG_0686

Ook hier is bio en de korte keten belangrijk. De Vroente betrekt haar groenten en fruit voornamelijk van drie lokale biodynamische boerderijen: De zonnekouter, Ourobouros en De Kollebloem. Het aanbod is uiteraard afhankelijk van het seizoen, maar heel gevarieerd. Tevens is er aandacht voor de zogenaamde ‘vergeten groenten’. Dit zijn groenten en fruit die we niet zo vlug zullen tegenkomen in de gewone supermarkt. Voorbeelden zijn warmoes, winterpostelein, mispels, witte- en rode koolrabi. Verder zie ik hier ook een mand curcuma staan. Neen, niet een mand met poeder, maar met verse curcuma. Als je hem opensnijdt zie je meteen de felgele kleur die bepaalde gerechten een zuiderse tint geven.

combi5

combi4

combi3

Naast de groenten en fruit is er ook een aanbod van verse kruiden en plantjes. Verder worden ook fruitsapjes, confituren en Italiaanse specialiteiten verkocht.

combi2

Bij de Dochters van de Jaegher ga ik een koffie drinken (van een Gentse koffiebranderij). De zussen die deze naam voor hun bedrijf hebben gekozen uit eerbetoon voor hun ouders zijn jammer genoeg niet aanwezig, doch een vriendelijke en gedreven medewerkster wil mij wel te woord staan. De dochters runnen de marktkantine.

crop IMG_0691

crop IMG_0690

Ze kiezen bewust voor overwegend veggie, maar op vrijdag mag er ook al eens duurzame Belgisch gekweekte vis geserveerd worden. De ingrediënten (groenten, fruit, brood en kaas) komen uit het dagaanbod van de markt. Uiteraard kan je in de kantine de gemaakte heerlijkheden nuttigen, maar je kan er ook afhaalmaaltijden bestellen, en zoals hierboven reeds aangehaald, kan je met een picknickmat gaan ‘tafelen’ in het ernaast gelegen park. Naast eten en drank is er ook een aanbod van huisgemaakte chutneys, pickels, confituren en thee. Op het suggestiebord kan je het lekkers van de dag ontdekken.

crop IMG_0692

De Dochters van de Jaegher is tevens een cateringbedrijf. Je kan ze dus inhuren wanneer je een feestje geeft. De insteek is steeds om mensen te laten kennismaken met heerlijke veggiebereidingen. Veggie is immers meer dan een krop sla, een tomaat en een komkommer.

Tenslotte heb ik nog een afspraak bij Het Hinkelspel. De grote koeltogen en rekken aan de muur herbergen een veelheid aan soorten kazen, harde, zachte, met of zonder schimmel, maar ook quiches waarin kaas is verwerkt.

crop IMG_0708

Onder de klassieke Hinkelspel kazen ontdekken we ondermeer de Bellie jong, belegen en oud. Daarnaast zijn er de kruidenkazen met bijvoorbeeld brandnetel, komijn, honingklaver, rucola en fenegriek. De Pas de Bleu is dan weer een schimmelkaas.

combi6

Naast de eigen Hinkelspel kazen is er ook een aanbod van andere Belgische en buitenlandse kazen. Een kleine, ronde kaas is bijvoorbeeld de Chaource. Deze artisanale kaas wordt gemaakt in het gelijknamige dorpje in Frankrijk (daar is trouwens ook een overdekte markt). Deze zachte witschimmelkaas met eetbare korst wordt gemaakt van rauwe melk, afkomstig van runderen uit de departementen Aube en Yonne. De witte, ronde kaasjes rijpen 14 dagen. De kaas draagt een  AOP label (Appelation d’Origine Protégée) waardoor hij als streekproduct erkend is. Zeker het proberen waard.

crop IMG_0703

Naast kaas verkoopt Het Hinkelspel ook klaargemaakte producten zoals fruitsappen, confituren, honing, wijnen, en een eigen Lousberg bier dat goed samengaat met een kaasplank. Het hoeft niet steeds kaas en wijn te zijn. Kaas en bier kan evengoed.

crop IMG_0712

Tenslotte een impressie van de kazen in de koeltogen.

combi7

Praktisch:

De Lousbergmarkt is gelegen in de Ferdinant Lousbergskaai 33 te 9000 Gent.

De markt is geopend van maandag tot zaterdag van 8h00 tot 18h00. De Vroente en Het Hinkelspel openen hun stand pas om 8h30. Van maandag tot donderdag sluiten de Dochters van de Jaegher hun kantine om 16h00. Op vrijdag en zaterdag blijven ze open tot 18h00.

(Bron alle foto’s: Guy Kasier)

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s