De ronde markt van Dreux met een anekdote (Centre – Val de Loire)

IMG_1376 copy

De stad Dreux (30.000 inwoners) ligt op 38 km boven Chartres en op 80 km ten Westen van Parijs. Hij is onderdeel van het departement Eure-et-Loir (28) in de regio Centre – Val de Loire.

crop dep 28

In 1902 werd in de nabijheid van de huidige overdekte markt een ‘arsenal’ gebouwd voor de brandweer. Dit gebouw werd in 1903 in gebruik genomen. In 1962 was het gebouw te klein geworden en besliste het stadsbestuur om een andere locatie te zoeken voor de brandweer. Het gebouw zou verder dienst doen als overdekte markt. Ook daarvoor was het echter te klein. Men bouwde zowel links als rechts een uitbreiding in cementblokken. De overdekte markt functioneerde daar tot de opening in 2002 van de nieuwe markthall.

IMG_1407 copy

Na een renovatie van het oude ‘arsenal’ in 2012 kreeg het gebouw een nieuwe bestemming als departementaal centrum voor hedendaagse kunst, met de toepasselijke naam ‘Ar(t)senal’.

IMG_1371 copy

De nieuwe marktplaats is helemaal in hout opgebouwd en rond van vorm. Dat geeft hem meteen een bepaalde charme, warmte en gezelligheid. Alle belangrijke en gebruikelijke voedingsproducten zijn er te verkrijgen: vlees, vis, schaaldieren, fruit, groenten, brood, kaas, …

Enkele foto’s om de sfeer weer te geven.

IMG_1378 copy

IMG_1379 copy

IMG_1384 copy

IMG_1394 copy

IMG_1382 copy

Er zijn ook twee bars aanwezig. Behalve drankjes kan je er kleine snacks verkrijgen. Eentje ligt aan een zijkant van de overdekte markt en beschikt over een buitenterras. Net zo gezellig om een koffie te drinken met zicht op de buitenmarkt. De andere bar situeert zich in het midden van de markt. Je ziet er vooral wat oudere mannen en vrouwen die hun dagelijks opkikkertje komen drinken, maar vooral sociaal contact zoeken. Zowel bij het binnenkomen als buitengaan wordt er op z’n Frans nogal wat geambrasseerd. De kusbegroetingen vliegen over en weer. Soms vraag ik me dan af hoe het komt dat de Fransen niet vaker ziek zijn. Ik heb er nog geen antwoord op.

IMG_1395 copy

Bij deze markt moet ik toch een anekdote vertellen. Ik was nog maar net binnen op de markt en had een foto van het plafond gemaakt, toen ik zag dat de man van de groentenstand in mijn richting kwam. Hij passeerde me nonchalant, maar even verder kwam hij op zijn stappen terug. Toen hij op mijn hoogte was, gaf hij mij een vriendelijke goede dag. Ik voelde echter meteen dat hij wou weten wat ik kwam doen. Na mijn uitleg kreeg ik toestemming om enkele foto’s te maken van zijn stand.

Ongeveer 10 minuten later – ik was nog steeds aan het fotograferen – dook ogenschijnlijk uit het niets een politieagente op aan mijn zijde. Ze zei: “Dag meneer, u bent onze markt aan het fotograferen?”. De nadruk lag op het woord “onze”, en haar zin was niet enkel een constatering die ze kwijt wilde, maar meteen ook een vraag. Ook aan haar deed ik mijn verhaal over mijn blog en de reden van mijn bezoek aan “hun” markt. Tevreden en gerustgesteld met mijn antwoord stapte ze prompt naar de bar in het midden van de markt om blijkbaar uitleg te verschaffen aan enkele bargangers. Veiligheid voor alles moet men gedacht hebben, en dat is in Frankrijk ook begrijpbaar na alles wat men al heeft meegemaakt de laatste jaren.

Indien je de politieagente tegen komt bij een bezoek aan deze markt, doe haar de groeten!

IMG_1373 copy

Praktisch:

De overdekte markt is gelegen op de Place du Marché Couvert 28100 Dreux.

Er is markt op maandag, woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag telkens van 7h30 tot 13h00. Op woensdag en zaterdag is er tevens een buitenmarkt.

Nuttige links:

Lijst overdekte markten en hallen in Frankrijk

De mooie overdekte markt van Chartres

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s