De mooie overdekte markt van Chartres (Centre-Val de Loire)

Chartres crop IMG_1475058

Op ongeveer 90 km van Parijs ligt de stad Chartres. Het is de hoofdplaats van het departement Eure-et-Loir (28) in de regio Centre-Val de Loire. De stad telt 38.000 inwoners. Eigenlijk bestaat de stad uit twee delen. Het oude Chartres ligt op een heuvel en is voor een groot deel voetgangerszone. De benedenstad omarmt de rivier de Eure die ontspringt in Normandië en zich samenvoegt met de Seine.

crop dep 28

Al van vele kilometers buiten de stad is de imposante kathedraal Notre-Dame de Chartres te zien. Het is een van de grootste gotische kathedralen van Frankrijk en veel toeristen (Fransen, zowel als buitenlanders) komen er langs voor een bezoek. Ze is vooral bekend (zeg maar beroemd) omwille van de vele gebranschilderde ramen. In de bovenstad is de kathedraal nooit ver weg.

Chartres combi 1

Op een straatlengte afstand van de kathedraal is een rechthoekig plein met daarop de markthall. Voorheen stonden er steeds auto’s geparkeerd onder de hall. Met het invoeren van het voetgangersgebied is dat gelukkig voorbij en kan de schoonheid van de hall in alle rust bewonderd worden. Enkele café’s en restaurants hebben een terras van waarop de hall kan bekeken worden met een kop koffie of iets sterkers. Deze markthall dateert van 1899 en staat op de plaats waar eerder een oud kasteel werd afgebroken.

Chartres combi 2

De hall is opgebouwd op 32 dunne, ronde en 4 dikkere, vierkante gietijzeren palen. Die laatste 4 ondersteunen de voorbouw waarvan het dak hoger is geplaatst. Een ijzeren constructie houdt het dak op zijn plaats. Voor het dak is hout en glas gebruikt. Alle metalen delen hebben een lichtblauwe kleur gekregen. Aan de voorkant van deze “marché aux légumes” is het onderste deel van het dak afgerond, de achterzijde is recht afgewerkt. Van daaruit is er terug zicht op de torens van de kathedraal.

Chartres combi 3

Chartres is ook bekend om zijn lichtfestival. Ieder jaar presenteert het “Chartres en lumière” van begin april tot begin oktober. Het dynamisch lichtspectakel gaat elke avond door op zo’n 20 historische locaties en gebouwen van de stad. Ook de markthall is daarin opgenomen. Ik maakte er dit filmpje van: Chartres en lumière: Marché aux légumes

En dan is het marktdag. Op woensdag- en zaterdagochtend installeren de marktkramers zich onder de hall. Toen ik er was, was het een mistige dag. Mede door de verlichting van de oude armaturen, gaf dat meteen een heel bijzondere sfeer.

Chartres crop IMG_1491074

Ik ontwaar er een grote groenten- en fruitstand, een beenhouwer, een charcutier, een stand met Marokaanse specialiteiten, een eetstand met Oosterse gerechtjes, een viskraam, een plaatselijke boer die zijn landbouwproducten rechtstreeks van het veld op de markt verkoopt, en een stand met allerlei soorten olijven en afgeleide producten.

Chartres combi 5

Ook noten, tamme kastanjes, vijgen, dadels, pruimen, abrikozen, kweeperen en verse boschampignons zijn te verkrijgen op de grote groenten- en fruitstand.

Chartres combi 6

Chartres crop IMG_1488071

Marokkaanse specialiteiten.

Chartres combi 4

De vis wordt al gefileerd zodat hij gebruiksklaar is voor de klanten.

Chartres crop IMG_1489072

Deze producten stonden ’s morgens vroeg nog op het land.

Chartres crop IMG_1484067

Olijven allerhande.

Chartres crop IMG_1496079

Wanneer er geen markt is, maakt de plaatselijke jeugd gebruik van de hall als ontmoetingsplaats.

Chartres crop IMG_1422007

Praktisch:

De “Marché aux légumes” is gelegen op de Place Billard 28000 Chartres. Op woensdag- en zaterdagmorgen (7h00 tot 13h00) is er de gewone markt. Op woensdagavond (17h00 tot 20h00) is er ook een bio-markt onder de hall.

Nuttige links:

Lijst overdekte markten en hallen in Frankrijk

Andere overdekte markten in de omgeving

Dreux 39 km.

Bron alle foto’s: Guy Kasier

4 reacties

  1. Dag Guy – aan je foto’s te zien heb ik deze zomer op bijna dezelfde plaats gestaan als jou, op de hoek aan de bakkerij. Chartres is een perfecte halte op weg naar de Loire vallei.

    Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s