De hipste overdekte markt van Parijs: Marché Des Enfants Rouges

IMG_1682-DXO3_crop

De oudste, nog actieve overdekte markt van Parijs is meteen ook de meest hippe van deze grootstad. Hij dateert van 1628. Zelfs wanneer je in de buurt wandelt, loop je er zo voorbij. Hij ligt namelijk verscholen achter een reeks gebouwen in de Rue de Bretagne. Twee toegangspoorten met uithangbord leiden je naar een grote overdekte binnenplaats.

De naam van de markt behoeft enige uitleg. Tussen 1524 en 1777 was er in de buurt een “l’Hospice des Enfants Rouges”. Weeskinderen werden daar opgevangen en grootgebracht. Aangezien rood de toenmalige kleur was voor Katholieke liefdadigheid, werden de kinderen uitgedost met rode kledij, kwestie van ze gemakkelijk te herkennen. Ik kan me voorstellen dat enige vorm van stigmatisering daardoor ook niet veraf was. De arme sloebers werden dus de ‘rode kinderen’ genoemd.

Het voortbestaan van deze markt heeft aan een zijden draadje gehangen. In de jaren 80 van de vorige eeuw wilde men hem afbreken wegens onaangepast aan de moderne noden. Toen hij echter in 1982 op de lijst van de historische monumenten belandde, werd daar een stokje voorgestoken. Op het einde van de negentiger jaren onderging hij een grondige renovatie en konden de marktactiviteiten terug opgestart worden.

Voor de overkapping van de binnenplaats is metaal, hout en glas gebruikt.

IMG_1692_DxO-DXO3

Deze markt is een mix van verse voeding en een veelheid aan eetstalletjes. Dat merk je meteen aan de je tegemoetkomende geuren bij het betreden van de markt. De stallen met verse voeding beperken zich tot de basisproducten zoals groenten, fruit, vis, vlees, kaas en andere zuivelproducten. Er is ook een bloemenstand.

IMG_1688-DXO3
Een flesje vers geperst sinaasappelsap om mee te nemen op je wandeling, behoort tot de mogelijkheden.combi 1 IMG_1686_DxO-DXO3

combi 2 IMG_1704-DXO3-DXO3

Verder kan je kuieren langsheen de eetstandjes. Bij de meeste kan je aan de toog plaatsnemen en iets bestellen. Sommigen hebben ook een klein terrasje. Je gunt je vermoeide benen dan even rust terwijl je maaltijd enige minuten later al wordt geserveerd. De meesten bieden ook een take-away service.

combi 3 IMG_1687-DXO3

De langste rij wachtenden zagen we staan bij het pannenkoekenkraam. Ze worden er gevuld met ham, kaas en allerlei groenten en worden uit het vuistje verorberd.

IMG_1699-DXO3-DXO3

Naast standen met sandwiches en andere gebruikelijke lunchgerechten zien we een kraam met Oosterse etenswaren, Marokaanse tajines, Japanse bereidingen en sushi, een hamburgerkraam, een Libanese stand, eentje met bio-producten en een stand met vegetarische gerechten.

IMG_1698-DXO3-DXO3
Of deze dame zo tevreden glimlacht omwille van haar dampende kookpotten of om het berichtje op haar smartphone, is me niet duidelijk. In ieder geval rook het er heerlijk.
combi 4 IMG_1697_DxO-DXO3
Ook aan het burgerkraam was het aanschuiven geblazen.
IMG_1693_DxO-DXO3
Op de stand met bio gerechten was het minder druk. Tijd om een praatje te maken.
IMG_1707-DXO3-DXO3
Een Libanese lunch kan je er krijgen voor weinig geld.
IMG_1711-DXO3-DXO3
De vegetarische eetstand met de toepasselijke naam “Le Stand”.

Dit artikel kent natuurlijk zijn beperkingen in lengte en aantal foto’s, maar vooral ook in het feit dat het de sfeer en de geuren niet kan weergeven. Wanneer je in Parijs een hongertje hebt of iets van verse of klaargemaakte voeding wenst mee te nemen, dan moet je hier beslist langs. Laat het je alvast smaken.

IMG_1685_DxO-DXO3

(Bron alle foto’s: Guy Kasier)

Praktisch:

De ‘Marché Des Enfants Rouges’ is gelegen in de Rue de Bretagne 39 Parijs (derde arrondissement).

Hij is open van dinsdag tot zaterdag van 8h00 tot 20h30 en op zondag van 8h30 tot 17h00.

Metrohalte: République of Arts et Métiers.

Nuttige links:

De overdekte markten en hallen van Parijs: een overzicht

Lijst overdekte markten en hallen in Frankrijk

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s