De oudste, nog actieve overdekte markt van Parijs is meteen ook de meest hippe van deze grootstad. Hij dateert van 1628. Zelfs wanneer je in de buurt wandelt, loop je er zo voorbij. Hij ligt namelijk verscholen achter een reeks gebouwen in de Rue de Bretagne. Twee toegangspoorten met uithangbord leiden je naar een grote overdekte binnenplaats.
De naam van de markt behoeft enige uitleg. Tussen 1524 en 1777 was er in de buurt een “l’Hospice des Enfants Rouges”. Weeskinderen werden daar opgevangen en grootgebracht. Aangezien rood de toenmalige kleur was voor Katholieke liefdadigheid, werden de kinderen uitgedost met rode kledij, kwestie van ze gemakkelijk te herkennen. Ik kan me voorstellen dat enige vorm van stigmatisering daardoor ook niet veraf was. De arme sloebers werden dus de ‘rode kinderen’ genoemd.
Het voortbestaan van deze markt heeft aan een zijden draadje gehangen. In de jaren 80 van de vorige eeuw wilde men hem afbreken wegens onaangepast aan de moderne noden. Toen hij echter in 1982 op de lijst van de historische monumenten belandde, werd daar een stokje voorgestoken. Op het einde van de negentiger jaren onderging hij een grondige renovatie en konden de marktactiviteiten terug opgestart worden.
Voor de overkapping van de binnenplaats is metaal, hout en glas gebruikt.
Deze markt is een mix van verse voeding en een veelheid aan eetstalletjes. Dat merk je meteen aan de je tegemoetkomende geuren bij het betreden van de markt. De stallen met verse voeding beperken zich tot de basisproducten zoals groenten, fruit, vis, vlees, kaas en andere zuivelproducten. Er is ook een bloemenstand.


Verder kan je kuieren langsheen de eetstandjes. Bij de meeste kan je aan de toog plaatsnemen en iets bestellen. Sommigen hebben ook een klein terrasje. Je gunt je vermoeide benen dan even rust terwijl je maaltijd enige minuten later al wordt geserveerd. De meesten bieden ook een take-away service.
De langste rij wachtenden zagen we staan bij het pannenkoekenkraam. Ze worden er gevuld met ham, kaas en allerlei groenten en worden uit het vuistje verorberd.
Naast standen met sandwiches en andere gebruikelijke lunchgerechten zien we een kraam met Oosterse etenswaren, Marokaanse tajines, Japanse bereidingen en sushi, een hamburgerkraam, een Libanese stand, eentje met bio-producten en een stand met vegetarische gerechten.





Dit artikel kent natuurlijk zijn beperkingen in lengte en aantal foto’s, maar vooral ook in het feit dat het de sfeer en de geuren niet kan weergeven. Wanneer je in Parijs een hongertje hebt of iets van verse of klaargemaakte voeding wenst mee te nemen, dan moet je hier beslist langs. Laat het je alvast smaken.
(Bron alle foto’s: Guy Kasier)
Praktisch:
De ‘Marché Des Enfants Rouges’ is gelegen in de Rue de Bretagne 39 Parijs (derde arrondissement).
Hij is open van dinsdag tot zaterdag van 8h00 tot 20h30 en op zondag van 8h30 tot 17h00.
Metrohalte: République of Arts et Métiers.
[…] invulling te omschrijven. Het grote verschil in sfeer tussen deze ‘markt’ en bijvoorbeeld de Marché des Enfants Rouges of de Beauveau hallen van Parijs wordt ook […]
LikeLike
[…] De hipste overdekte markt van Parijs: Marché des Enfants Rouges […]
LikeLike
[…] Paris (75): Paris (Batignolles), Paris (Marché Couvert Des Enfants Rouges), Paris (Le Marché Couvert Beauvau), Paris (Marché Couvert de la Chapelle), Paris (Marché Couvert […]
LikeLike