Een kleurige markt in Châtelaillon-Plage (regio Nouvelle-Aquitaine)

Châtelaillon-Plage is, zoals de naam al doet vermoeden, een plaatsje aan de (West) kust van Frankrijk. Het beschikt over een 3 km lang strand van fijn zand, een jachthaven, Belle Epoque villa’s, een centrum voor thalassotherapie, een casino en een camping. Het stadje wordt gekenmerkt door niet al te brede straten, waarvan sommige uitkomen op de lange boulevard langsheen het strand. Flaneren, en je laten zien, kan dus. De steden La Rochelle en Fouras liggen op slechts enkele tientallen minuten rijden daarvandaan. In de buurt zijn ook nog veel andere bezienswaardigheden voor de modale toerist die iets meer wenst dan op het strand te liggen.

Maar dit is een overdekte markten blog, dus gaan we terug naar de markt. Het is eerder een kleinere, maar knusse marktplaats die enige gezelligheid uitstraalt. Het gebouw zit aan de voorzijde geprangd tussen de bakkerij en de apotheker. De kleurige letters die gebruikt zijn voor de woorden ‘Marché Couvert’ boven de hoofdingang doen me onverwijld denken aan de vintage magneetlettertjes die bij de Fisher Price lessenaar hoorden. Het geeft de toegang tot deze markt iets speels en kinderlijk. Het hoeft niet altijd even serieus te zijn, ook niet op markten. De kleurigheid van de letters wordt doorgetrokken in de markt zelf.

De stalletjes zijn bovenaan voorzien van een metalen constructie waarin kleurige doeken bescherming bieden aan de uitgestalde producten tegen eventueel vallend stof. De stallen situeren zich aan de twee lange zijkanten en in het midden daarvan. Er zijn dus twee lange gangen met af en toe een verbinding doorheen het middengedeelte.

Aan de achterkant van de markt is er ook een toegang, maar die is veel soberder en minder kleurig dan de hoofdtoegang.

Deze markt is groot genoeg om voldoende diversiteit én concurrentie te kunnen bieden voor de klanten. Naast de gebruikelijke verse producten als groenten, fruit, vlees, vis, kaas en brood, zijn er uiteraard ook andere standen, gespecialiseerd in klaargemaakte producten die thuis enkel nog even opgewarmd moeten worden, buitenlandse specialiteiten (Italiaans), verse pasta, pruimen, olijven, gedroogd fruit en andere producten.

Aangezien ikzelf echter erg van vis hou, enkele foto’s van visjes. Let vooral ook op de Heek met de vele scherpe tanden. Deze vis noemt in het Frans Merlu, en wordt in vissersmiddens ook wel eens ‘mooie meid’ genoemd. Vissers beschikken op z’n minst over een bijzondere zin voor humor.

Een reeks foto’s om de sfeer op de markt weer te geven.

Op dinsdag- en vrijdagochtend is er tevens een buitenmarkt in de Rue du Marché, met meer dan 80 standen, en in het hoogseizoen zelfs meer dan 180 standhouders, ook langsheen de Boulevard de Lattre de Tassigny.

Praktisch:

De overdekte markt is gelegen in de rue du Marché, 17340 Châtelaillon-Plage. Van 1 mei tot 30 september is hij alle dagen open van 8h00 tot 13h00. In de andere maanden is er een sluitingsdag op maandag.

De openlucht markt is er van 1 mei tot 30 september op dinsdag en vrijdag van 8h00 tot 13h00. Van oktober tot en met april is dat van 9h00 tot 12h30.

Nuttige links:

Overdekte markten in de regio Nouvelle-Aquitaine

Lijst overdekte markten en hallen in Frankrijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s