De overdekte markt van Saint-Jean d’Angély (regio Nouvelle Aquitaine)

2018-06-09 11.06.57_DXO_crop

crop dep 17De eerder kleine stad Saint-Jean d’Angély is onderdeel van het departement Charente-Maritime (17) binnen de regio Nouvelle Aquitaine. De stad telt ongeveer 8.000 inwoners en ligt op iets meer dan een half uur rijden van de Atlantische kust. Deze middeleeuwse stad ligt op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Enkele gebouwen zoals de Koninklijke Abdij en het Belfort, trekken toeristen aan. Verder zijn er nog oude vakwerkhuizen en herenhuizen in het straatbeeld aanwezig.

2018-06-09 11.22.50_DXO_crop
Het belfort.
2018-06-09 11.40.17_DXO_crop
De Lotto-biljetten worden op straat verkocht, voor de vakwerkhuizen.

Daarnaast is de overdekte markt van de stad zeker een bezoek waard. Het betreft een stenen gebouw uit 1853 dat bestaat uit een groot en hoog middengedeelte, geflankeerd door 4 lagere zijgangen. Op de 4 hoeken is er een toegang voorzien. De deuren zijn bovenaan afgewerkt met ramen in de vorm van een halve cirkel. Dat geldt ook voor alle ramen in de zijgevels. Ook in het hogere centrale gedeelte van het gebouw zijn deze half cirkelvormige ramen terug te vinden.

IMG_2747_DXO_crop

Tussen de 4 zijgangen en het centrale gedeelte zijn grote openingen voorzien zodat de handelaars in de zijgangen ook hun waren kunnen verkopen aan klanten in het centrale deel. Heel opvallend in dit laatste, is het houten dak en de gebogen houten balken die het ondersteunen. Deze balken rusten op stenen kolommen langsheen de muren.

IMG_2753_DXO_crop

Op de hoeken van de gangen kan je naar het centrale gedeelte wandelen.

IMG_2750_DXO_crop

Het middengedeelte van deze grote zaal wordt ingenomen door de groenten- en fruiverkopers. De stallen zijn laag gehouden waardoor het gevoel van ruimte blijft bestaan.

Aan de zijkanten en in de gangen vinden we allerlei andere producten zoals vlees, charcuterie, kaas, vis, …

Deze slideshow vereist JavaScript.

Deze markt kan je bezoeken op woensdag- en zaterdagvoormiddag. Er is dan tevens een buitenmarkt.

Op mijn terugweg naar de grote parking voor het stadhuis, kwam ik deze sympathieke circusartiesten tegen. Zij verkochten doosjes snoep aan de voorbijgangers als bijkomend inkomen voor het circus. Jammer dat het zo moet lopen voor deze mensen. Zij verdienen beter. Ja toch?

IMG_2769_DXO_crop

Praktisch:

De overdekte markt is gelegen op de Place du Marché 17400 Saint-Jean d’Angely. Van 1 april tot 30 september is er op woensdag en zaterdag markt van 8h00 tot 13h00. Van oktober tot eind maart is dat van 8h00 tot 12h30.

Voor het stadhuis is een grote parkeerplaats aanwezig. De markt ligt dan op ongeveer 5 minuten voetafstand.

Nuttige links:

Overdekte martkten in de regio Nouvelle Aquitaine

Lijst overdekte markten en hallen in Frankrijk

Filmpje over de overdekte markt

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s