De centrale hallen van Limoges staan in de steigers (Nouvelle-Aquitaine)

IMG_2291-DXO-DXO copy

crop dep 87Limoges is, na Bordeaux, de tweede grootste stad qua inwonersaantal van de regio Nouvelle-Aquitaine. Hij ligt in het departement Haute-Vienne (87).

Centraal gelegen in de stad staan de grote markthallen. Het het battiment is gebouwd tussen 1885 en 1889 en draagt duidelijke Baltard stijlelementen. Een renovatie drong zich op, niet alleen om het gebouw terug in een goede staat te krijgen, maar ook om te voldoen aan de huidige hygiënische maatstaven, en de veranderde behoeften van zowel handelaars als klanten.

Normaal gingen de werkzaamheden een start nemen in januari 2018, doch lood kwam roet in het eten gooien. Er was namelijk ontdekt dat er loodhoudende verf was aangebracht in het gebouw. Om dit weg te halen moest men een gespecialiseerde aannemer zoeken. In april 2018 was het zover. De handelaars konden voorlopig hun intrek nemen in een grote tent op het plein voor het gebouw. De renovatie zou minstens een volledig jaar in beslag nemen.

Mijn bezoek daar was een maat voor niets geweest, ware het niet dat er aan de buitenkant van het gebouw ook nog mooie zaken te zien zijn. Limoges staat ondermeer bekend als dé stad van het porselein en de emailtechnieken (dat laatste heeft natuurlijk niets van doen met e-mail). Rondomrond het gebouw zijn er boven de ramen geëmailleerde schilderingen aangebracht. Het thema is de producten die op de markt worden verkocht. Dat gaat van gewassen over bloemen naar vruchten, ganzen, eenden, fasanten, konijnen, hazen, schapen, varkens, paarden, herten, vis, kreeften, …

Ieder tafereeltje beslaat twee tegels. De moeite om het hoofd eens naar boven te wenden als je er passeert. Hier alvast enkele foto’s.

IMG_2296-DXO-DXO copy

IMG_2297-DXO-DXO copyIMG_2301-DXO-DXO copyIMG_2304-DXO-DXO copyIMG_2305-DXO-DXO copyIMG_2309-DXO-DXO copyIMG_2310-DXO-DXO copyIMG_2312-DXO-DXO copyIMG_2313-DXO-DXO copy

Praktisch:

De centrale hallen zijn gelegen op de Place de la Motte, Limoges. Er is een ondergrondse parking in de nabijheid. Een openlucht parking is te vinden op de Place Franklin Rooseveld.

Bron alle foto’s: Guy Kasier

Nuttige links:

De stempel van Victor Baltard

Lijst overdekte markten en hallen in Frankrijk

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s