De grote markthall van Tours (Centre-Val de Loire)

IMG_1289

Soms kom je mensen tegen die het ongeluk hebben er langs de buitenkant niet zo fraai of mooi uit te zien, maar een grote innerlijke rijkdom en schoonheid uitstralen. Een vergelijkbaar gevoel kreeg ik bij mijn bezoek aan “Les Halles” in Tours. Dit immens lange gebouw stelt aan de buitenkant niet veel voor, doch, eenmaal binnen wordt je overladen met een weelde aan kwaliteitsvolle verse producten, mooi gepresenteerd in de vele standen.

combi 1

Tours ligt aan de rivieren de Loire en de Cher in de regio Centre-Val de Loire en in het departement Indre-et-Loire.

crop dep 37

Op dezelfde plaats van de huidige hallen werden in 1866 twee marktpaviljoens gebouwd in de Baltard stijl, naar het voorbeeld van de toenmalige hallen in Parijs. Zo’n twintig jaar na WO II waren deze aan renovatie toe, doch, er werd beslist om ze af te breken. Dat gebeurde in 1976. In 1977 werd gestart met de bouw van de nieuwe hallen die in april 1980 in gebruik werden genomen. Het overgrote deel van het langgerekte gelijkvloers wordt ingenomen door de markt. Daarnaast zijn er ook twee banken, een parfumerie en een dagbladhandel gevestigd. Op de verdiepingen zijn er burelen en een polyvalente zaal. Op bepaalde momenten worden daar kookworkshops georganiseerd. Onder het gebouw is een grote parking aangelegd. Met de lift kom je meteen in de markthall terecht. Aansluitend aan de hallen is er op woensdag- en zaterdagochtend een open marktplaats.

IMG_1291
Op de buitenmarkt gaat het er alvast gezellig aan toe.

Binnen de hallen is er een grote diversiteit in het aanbod, niet alleen in het soort producten, maar ook in het aantal handelaars die dezelfde soorten producten aanbieden. Zo zijn er meerdere groenten- en fruitkramen, vishandelaars, beenhouwers-charcutiers, bakkers, een patisserie, een kruidenzaak, standen met Italiaanse en Vietnamese specialiteiten, een wijnhandel, meerdere rotisseries, poeliers en wildhandelaars, sublieme kaasstanden, een oesterbar en een triperie. Een foto-impressie dringt zich op.

IMG_1307
Frans brood is duidelijk meer dan alleen stokbrood.
IMG_1292
Het kruidenpaleis.

combi 2

combi 3
Er is een overvloed aan groenten- en fruitstallen.
combi 4
Voor een gebraden kip kan je terecht in een van de vele rotisseries.
combi 5
Deze beenhouwerij heeft een toog van wel 25 m lang.

combi 6

combi 7
Keuze te over bij de vele grote kaasstanden.
IMG_1327
En bij de kaas hoort natuurlijk een lekkere wijn.
combi 8
Vis- en oesterkramen zijn ook goed vertegenwoordigd.
combi 9
Wie eens wat anders wil dan Franse producten kan terecht bij de Italiaanse en Vietnamese standhouders.
IMG_1350
Een chocolaatje of een macaron na de maaltijd ligt voor de hand.

Wie op deze markt geen inspiratie kan opdoen om een heerlijk gerechtje te maken, zal die waarschijnlijk nergens anders kunnen vinden. Start bijvoorbeeld eens met een mooie aardappel. Wie een lekker aardappelgerecht maakt (eigen creatie), mag dat steeds doorsturen via een berichtje onderaan deze pagina. Succes.

crop 2 IMG_1340

Bron alle foto’s: Guy Kasier

Praktisch:

De markthall is gelegen op de Place Gaston Paillhou 37000 Tours. De hall is open van maandag tot zaterdag telkens van 7h00 tot 19h00. Op zondag kan je er terecht van 7h00 tot 13h00. Er is een ondergrondse parking.

De buitenmarkt (Place des Halles) is er op woensdag- en zaterdagochtend.

Nuttige links:

Lijst overdekte markten en hallen in Frankrijk

Lijst reeds gepubliceerde teksten

Andere overdekte markten in de omgeving:

Luynes 12 km.

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s