De hallen AR C’HOUI in Douarnenez (Bretagne)

IMG_0929crop

Douarnenez heeft een vissershaven en is ook bekend bij toeristen die wel eens een duik in het water willen nemen, of er met een bootje (soms jachtje) willen varen. De stad ligt bijna in het uiterste Westen van Frankrijk in de regio Bretagne en in het departement Finistère (29).

crop dep 29

Rond 1870 besluit men om de oude open markthallen af te breken en te vervangen door een nieuwe marché couvert op een andere, centrale plaats in de stad. Een tiental huizen moet daarvoor wijken en enkele straten worden breder gemaakt. Het resultaat wordt ingehuldigd in 1874. Dat is meteen ook de eerste datum die boven de ingang prijkt. De tweede datum (1934) verwijst naar het moment waarop de hallen een bijkomende verdieping hebben gekregen. Deze ruimte wordt gebruikt als feestzaal, kwestie van ook de benen eens te kunnen uitslaan. Een trap aan de buitenkant van het gebouw geeft toegang tot dit gedeelte. De markthall zelf heeft zowel voor- als achteraan een ingang, achteraan ook voor rolstoelgebruikers.

IMG_0918crop

IMG_0935crop

Hoewel de hall betrekkelijk groot is, zijn er toch niet veel standhouders aanwezig. Op de website kan je zien dat het slechts gaat om 7 handelaars. Een beenhouwer, een charcutier-traiteur, een kaashandelaar, groenten en fruit, twee visverkopers en een crêperie waar je heerlijke Bretoense pannenkoeken kan kopen. Ook al zijn er geen klanten aanwezig, dan nog blijven ze bakken. Hoogstwaarschijnlijk leveren ze in de namiddag ook aan andere zaken in en buiten de stad.

IMG_0926crop

IMG_0927crop

IMG_0924crop

Ook aan de buitenkant is er activiteit. Aan de voorzijde staat een groentehandelaar. Pas rond 10h00 in de voormiddag krijgt hij er een concurrent bij op het pleintje. Aan de achterkant is nog een bloemenhandelaar te bespeuren.

IMG_0916crop

IMG_0933crop

Rondom de hall zijn nog enkele winkeltjes, en is er een terras met zicht op de hallen. Jammer dat ze daar geen pannenkoek serveren!

IMG_0920crop

Praktisch:

Deze overdekte markt kan je vinden op de Place des Halles 29100 Douarnenez.

De hallen zijn open van maandag tot zaterdag: 7h30-13h00 en 16h00-19h00. Op woensdag enkel in de voormiddag. Let wel: iedere handelaar hanteert zijn eigen uurschema. Sommige zijn enkel in de voormiddag aanwezig, anderen hebben soms ook een sluitingsdag.

Parkeren kan makkelijk op het plein voor het Office de Toerisme. De hallen liggen dan op stapafstand.

Nuttige links:

Halles de Cornouaille: De hallen van Douarnenez

Lijst overdekte markten en hallen in Frankrijk

Bron alle foto’s: Guy Kasier

Andere overdekte markten in de omgeving:

Audierne 22 km

5 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s