De hallen van Audierne (Bretagne)

crop IMG_0955

Het stadje Audierne ligt in het Westen van de regio Bretagne binnen het departement Finistère (29). Het inwonersaantal is sinds 1968 gestaag gedaald van 3.700 naar 2.100 in 2011. Momenteel kan het dus misschien reeds als een dorp beschouwd worden indien het aantal inwoners verder gedaald is onder de 2.000.

crop dep 29

Het stadje ligt aan de kust en is daarom vooral bekend om zijn toeristische activiteiten die met bootje varen en andere watergeneugten te maken hebben.

crop 20170912_105109

Audierne heeft lang geen overdekte markt gehad. Er bestond wel al een openluchtmarkt. Pas in 1972, en na 6 jaar onderhandelen, besliste de toenmalige burgemeester dat er een overdekte markt zou gebouwd worden. Niet zonder slag of stoot openden de hallen hun deuren uiteindelijk in december 1975.

Er zijn veel mooie en architecturaal waardevolle hallen en overdekte markten in Frankrijk, maar deze in Audierne is daar naar mijn gevoel een uitzondering op. Het gebouw ziet er een beetje uit als een groot blok, met enkel op de eerste verdieping  enkele smalle ramen. Van deze beperkte lichtinval profiteert de markt op het gelijkvloers echter niet. Dat is jammer, want je komt er terecht in een vrij donkere ruimte. Toen ik er was, waren er flinke regenbuien die het ongezellige gevoel alleen maar versterkten. Maar goed, de zon schijnt daar ook evenveel als bij ons.

Op de eerste verdieping worden tentoonstellingen gehouden.

crop IMG_0943

Dit is een kleine overdekte markt die plaats biedt aan 5 handelaars. Er is een beenhouwerij-charcuterie-traiteur, een crêperie-patisserie, een kaashandel, groeten en fruit en een vishandel. De pannenkoekenzaak en de beenhouwerij zijn tijdens mijn bezoek gesloten wegens verlof. Ik krijg de indruk dat ik hier niet lang zal vertoeven. Toch enkele foto’s.

crop IMG_0946

crop IMG_0947

crop IMG_0951

crop kougin-amann-bite-5507Wanneer de crêperie-patisserie open is, kan je er naast pannenkoeken, ook kleine Bretoense gebakjes kopen met de naam ‘kouign amann’. Ook in andere delen van Bretagne zijn ze verkrijgbaar. In het deeg worden meerdere lagen boter en suiker ingevouwen. Het wordt traag gebakken. De boter zorgt voor een meerlagige structuur (denk aan een croissant) terwijl de suiker karamelliseert. Het resultaat is een gebakje dat krokant is aan de buitenkant en zacht en smeuïg binnenin. Op internet zijn veel recepten te vinden om ze zelf te maken. (Bron foto)

En dan nog dit: veel toeristen die Audierne aandoen, gaan ook naar het Pointe du Raz. Dit klif is een van de meest Westelijke plaatsen van Frankrijk. De golven van de Atlantische oceaan klotsen er op de rotsen. Vooral bij een ruwe zee blijkt het uitzicht spectaculair te zijn. Toch moet je er wat voor over hebben. Ik reed er naartoe en kwam in een toeristenfile terecht. Allemaal richting een grote betalende parking om dan te voet nog een heel eind te wandelen naar het puntje van Pointe du Raz. Eens op de parking was er echter geen vrije parkeerplaats meer te vinden. Terug de parking af dus. Indien je minder dan een uur van de parking gebruik maakt, is het gratis, anders betaal je 6€. Ik heb dus lang aangeschoven om de parking op en er weer af te rijden. Enige opkomende frustratie ontging mij niet.

crop pixabay pointe du raz

(Bron foto)

Op mijn terugreis naar de camping kwam ik echter voorbij een ander mooi uitzicht, dit keer zonder toeristen. Ik heb geleerd dat ik niet persé op dat puntje rots hoef te staan met een horde toeristen voor, achter en naast me om iets moois te zien in Frankrijk. Soms kan een verrassende ontdekking zoveel meer voldoening geven.

crop IMG_0961

Praktisch:

Deze hallen kan je vinden op de Place de la Liberté 29770 Audierne. Iedere handelaar hanteert zijn eigen uurregeling. In de zomermaanden zijn de hallen meestal de gehele week geopend van de ochtend tot de avond. In de andere perioden zijn de meeste handelaars actief van dinsdag tot zaterdag, in de voormiddag of soms de gehele dag.

Bron foto’s: Tenzij anders aangegeven, Guy Kasier.

Nuttige links:

Lijst overdekte markten en hallen in Frankrijk

Halles de Cornouaille: https://halles-cornouaille.com/

Andere overdekte markten in de omgeving

Douarnenez: 22km

Pont l’Abbé: 33 km

Quimper: 43 km

6 reacties

  1. Dank voor het levendige verslag. Het lijkt me nochtans dat deze overdekte markt geen absolute must is, tenzij je natuurlijk een overdekte markten blogger bent.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s