De markthall van La Mothe-Achard (Pays de la Loire)

IMG_1268crop

De Gentse fotograaf Michiel Hendryckx beweert dat er geen betere plaats is dan Frankrijk om verloren te lopen. Groot gelijk. Weg van de platgetreden paden kom je pareltjes tegen van natuur, dorpjes, landelijkheid, kerkjes en andere monumenten, waar de autocartoerist geen weet van heeft. Wanneer ik grote afstanden moet afleggen, stel ik mijn GPS in op de snelste route, vaak langs autostrades. Het is dan een kwestie van niet teveel tijd te verliezen. Als ik echter naar overdekte markten ga, stel ik de GPS in op de kortste route. Ik kom dan langs mooie wegen en weggetjes en langs allerlei dorpjes. Op die manier ontdekte ik in La Mothe-Achard een overdekte markt die nog niet op mijn lijstje stond. Het dorpje telt iets meer dan 2000 inwoners en is gelegen in de regio Pays de la Loire in het departement Vendée (85).

crop dep 85

Bij het ene geluk komt ook al eens wat minder geluk. Toen ik er passeerde was de markthall gesloten. Het zit zo. De eerste donderdag van elke maand is er een zogenaamde foire met voeding en non-food producten op de Place de l’Hôtel de Ville en in de hallen. In de andere weken is er op vrijdag een food-markt onder de hallen. Desalniettemin heb ik toch geprobeerd om een foto te maken van de binnenkant van de hall. Via de hooggeplaatste ramen valt veel licht naar binnen.

IMG_1281crop

Het gebouw dateert van 1924 en staat op de plaats van de oude hallen die in hout waren opgetrokken. Architect Libaudière gebruikte voor deze constructie metaal en baksteen. Het heeft iets weg van de Baltard stijl, doch er zijn ook veel verschillen. Zo gebruikte Baltard gietijzer en waren er de steeds weerkerende ruitvormige motieven in de muren. Dat is hier niet het geval.

Aan de twee zijkanten van de hall zijn luifels geplaatst. Op niet-marktdagen gebruikt het café des Halles één van deze luifels als terras.

combi IMG_1280crop

De voorkant van de hall is bovenaan versierd met faience waarop een wapenschild is afgebeeld. Daarboven zien we een grote cirkel, wat doet vermoeden dat daar ooit een uurwerk zat. Op het dak is in ieder geval nog wel een torentje met een klok te zien.

Onder het wapenschild staat de tekst: EX VIRTUTE NOBILITAS. Aangezien ik zelf geen Latijn heb gestudeerd, wil ik diegenen die dat wel hebben gedaan, vragen dit even te willen vertalen via een reactie onderaan deze pagina. Met dank daarvoor.

IMG_1275crop

Je hoeft er geen kilometers voor om te rijden, maar als je in de buurt bent, is het waard even te stoppen en onder de luifel van de hall een koffie te drinken.

IMG_1273crop

Praktisch:

De overdekte markt is gelegen op de Place des Halles, 85150 La Mothe-Achard.

Er is een food- en non-food markt op de eerste donderdag van de maand. In de andere weken is er op vrijdag van 8h00 tot 13h00 een food-markt onder de hallen.

Bron alle foto’s: Guy Kasier

Nuttige links:

Lijst overdekte markten en hallen in Frankrijk

De stempel van Victor Baltard

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s