De invloed van massatoerisme op overdekte markten

Oorspronkelijk zijn markten, en zeker overdekte markten bedoeld om allerlei verse voedingsproducten op een centrale plaats aan te bieden aan de plaatselijke bevolking. Plaatselijk betekent in deze, de locals die in de stad wonen, maar ook de mensen van de dorpen in de ruime omgeving van de stad. Zij vinden er allemaal de producten die ze dagelijks gebruiken: brood, groenten, fruit, vlees, vis, wijn, charcuterie, kaas, en vele andere voedingswaren.

In de grote overdekte markten zijn er meestal ook enkele standen waar je voor- of na het boodschappen doen, een koffie kan drinken en zelfs ontbijten (voor de vroege vogels op de markt) en lunchen (voor de wat latere vogels). Een bekend voorbeeld is de Pinotxo bar in La Boquaria (Barcelona).

bar_pinotxo_-_la_boqueria_de_barcelona

Bron foto

Daar kan je bijvoorbeeld eieren met inktvis bestellen of een bord kikkererwten. Lokale gerechten dus waar locals van genieten, terwijl ze een praatje maken met de man of de vrouw naast hen aan de eettoog.

barcelona-mercat-de-la-boqueria-pinotxo-bar

Bron foto

Door de opkomst van massatoerisme zie je in de grote steden dat dergelijke eetstandjes vooral ingenomen worden door toeristen met een hongertje. Op zich is daar niets mis mee. Dergelijke toeristen hebben in elk geval de intentie om zich te mengen in het plaatselijke gebeuren en willen ook kennismaken met de eetgewoonten en gerechten van de streek waar ze verblijven. De mix locals – toeristen moet natuurlijk wel gewaarborgd blijven, en dat komt soms in het gedrang door het grote aantal vakantiegangers. Probeer op de eerste foto maar eens het aantal toeristen te tellen. Volgens mij zijn het er veel. Je ziet het aan hun houding, hun manier van kijken, hun kleding ook.

Het gevaar bestaat dat dergelijke eetgelegenheden hun aanbod aanpassen aan de voorkeuren van de toeristen. Mossels met frieten en mayonaise bijvoorbeeld. Indien dat gebeurt, is dat een verarming van de plaatselijke eetcultuur.

Voornamelijk voor de toeristische mens zijn er de laatste jaren marktstanden bijgekomen die allerlei ijsgekoelde drankjes zoals vruchten- en groentesapjes te koop aanbieden. Je koopt dan voor anderhalve euro een doorschijnend bekertje, bovenaan met een deksel afgesloten, en voorzien van een rietje. Je kan je wandeling doorheen de markt al zuigend verderzetten. Naast drankjes zijn er ook bekertjes fruit te verkrijgen. Hier is het rietje vervangen door een vorkje.

pixabay crop amsterdam-1845360_1920

Bron foto

pixabay fruit-juice-2443495_960_720

Bron foto

Zolang de markt niet overspoeld wordt door pizzastanden, Oosterse gerechten, en allerlei foodtruckachtig eten dat niet behoort tot de plaatselijke eetcultuur, kan het er wel mee door. De markten zelf hanteren ook quota zodat de eetstandjes en toeristenstanden de gewone markstanden niet gaan overwoekeren, en dat is maar goed ook.

Speciaal voor binnen en buitenlandse toeristen worden er Food Tours georganiseerd. Zo komen ze meer te weten over bepaalde producten en kunnen zij de producten ook proeven. Deze rondgangen zijn niet gratis. Zo verdient ook de slager en de kaasboer nog iets aan de toeristen. Het staat je natuurlijk vrij om na de rondgang enkele producten te kopen die je naar huis kan meenemen.

Als toerist wil je ook wel een souvenir of een klein cadeau voor de thuisblijvers kopen. Ook hier heeft de toeristische industrie invloed op de grote markten van Barcelona, Valencia, Turijn, Budapest, enz. Sommige overdekte markten hebben een volledige straat met lokale specialiteiten voor de toerist. In Budapest bijvoorbeeld wordt deze aangegeven met een bord. Zo hoeft de haastige toerist niet lang te zoeken naar een geschikt cadeau.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bron foto: Eva Kasier

Een tros look of gedroogde paprika’s is echter moeilijk mee te nemen in het vliegtuig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bron foto: Eva Kasier

Daarom maakt men het de toerist gemakkelijk door deze zaken te verpakken in kleine zakjes.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bron foto: Eva Kasier

De moderne toerist is op zijn tochten steeds gewapend met een fototoestel (lees: smartphone). Kwestie van thuis alles te kunnen bekijken waar men op reis amper voor stilgestaan heeft. Er wordt wel eens beweerd dat de broden, de kaasbollen en de grote gedroogde hammen er op de markt enkel nog staan en hangen voor de foto’s die de toeristen maken. Sommige handelaars zijn dit kiekjesnemen beu en plaatsen een bordje op hun stand dat aangeeft dat het verboden is te fotograferen. Respecteren dus.

Een andere invloed van de toeristische eet- en drankgewoonten op de grote overdekte markten, is zelfs tot in onze lage landen te voelen. Naast de eetgelegenheden op markten zijn er de foodtruck festivals overal ten lande. Ook daar is uiteraard niets mis mee. Persoonlijk ben ik niet zo’n liefhebber van dergelijke initiatieven, maar de hipsters genieten er met volle teugen van.

pixabay food-truck-1539344_960_720

Bron foto
Enkele clevere boys hebben de foodtruckcultuur én deze van de eetstandjes in bijvoorbeeld La Boqueria (Barcelona) samengebracht in zogenaamde overdekte foodmarkten. In Gent is dit jaar zo’n foodmarkt geopend in een gerestaureerde kapel. Ook in Antwerpen is er een voorbeeld in het oude postgebouw. In Leuven komt er binnenkort een dergelijk etablissement. Het kwalijke van deze initiatieven is dat men steeds verwijst naar La Boqueria als voorbeeld én dat men het woord ‘markt’ misbruikt. Dit zorgt voor verwarring. Men denkt naar een markt te gaan, maar men kan er alleen iets gaan eten. Een tomaat, een prei of een stuk kaas kopen en mee naar huis nemen, is er niet bij. Dergelijke food markets kunnen we dan ook bezwaarlijk een markt noemen.

Tot de volgende keer. Dan gaan we terug naar een echte markt of bezoeken we een oude hall.

Eén reactie

  1. Volledig akkoord. Een markt moet zijn authenticiteit behouden. Anders krijgen we het fenomeen dat alle markten op elkaar gaan lijken, wat we al een tijdje zien gebeuren met steden. Ik heb echter sympathie voor de marktkramers in hun moeilijke keuze tussen het authentieke en het commerciële. Zij hebben ook familieverplichtingen en dienen uiteindelijk de markt te volgen. Uiteindelijk gaan we evolueren naar de markten waar we als consument zelf voor gekozen hebben.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s