De centrale markthallen van Rennes (Bretagne)

IMG_0901 copy

Ik moet meteen een correctie aanbrengen in de titel van dit artikel. De centrale hallen van Rennes bestaan niet meer, toch niet onder deze benaming. In juni 2018 werden ze omgedoopt tot “La Criée – Marché Central”. Eerder in deze blog besprak ik de grote zaterdagmarkt op de Place des Lices in Rennes, met de hallen Martenot. In tegenstelling tot deze zaterdagmarkt is de Criée iedere dag van de week geopend.

Het gebouw, opgetrokken in steen en glas, is er gekomen door een beslissing van de gemeenteraad in 1912. Stadsarchitect Emmannuel Le Ray stond in voor de plannen. De werken werden aangevat in 1913, maar WOI zorgde voor een lange onderbreking. Pas in 1920 werd verder gebouwd. In 1923 was het grootste gedeelte gebruiksklaar voor de handelaars. Daarna werd de vroegere graanhall afgebroken om plaats te maken voor de criée. Deze laatste fungeerde ook als marktplaats tot 1986. Vanaf dan werd dit gedeelte gebruikt als tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst. Zo zien we maar weer dat kunst en markten een eenheid kunnen vormen.

IMG_0904-DXO copy
De toegang tot de tentoonstellingsruimte.

Simpel uitgelegd, bestaat het gebouw uit 4 lange gangen. Samen omringen ze een grote binnenkoer. Deze laatste wordt gebruikt als parking voor de klanten.

IMG_0878-DXO copy
Op de binnenkoer is er ook nog een kleine glazen overdekking.

De tentoonstellingsruimte is afgesloten van de rest. Je kan in het gebouw dus niet helemaal rondlopen. De andere gangen zijn gereserveerd voor enerzijds groenten en fruit, vis en schaaldieren, en vlees en kaas. Elke gang heeft zijn eigen ingang, maar je kan binnenin van gang naar gang doorlopen.

In deze markt kan je terecht bij 27 handelaars die producten verkopen als vis en schaaldieren, primeurs van groenten en fruit, kaas, gevogelte, vlees, kruidenierswaren, charcuterie, brood en gebak, wijn en andere dranken, locale- en bio-producten, Italiaanse en Griekse specialiteiten, en verder is er een rôtisserie en een bar.

Een visuele impressie:

Deze slideshow vereist JavaScript.

Als je in de hoofdplaats van het mooie Bretagne bent, zeker eens langsgaan.

Praktisch:

De overdekte markt is gelegen langs de Boulevard de la Liberté of de Rue de Nemours 35000 Rennes. De markt is open van maandag tot zaterdag van 9h00 tot 19h00. Op vrijdag tot 19h30. Ook zondags kan je er terecht van 9h00 tot 13h00.

Nuttige links:

La Criée – Marché Central

De grote zaterdagmarkt van Rennes

Overdekte markten in Bretagne  https://overdektemarkten.blog/category/regio-bretagne/

Lijst overdekte markten en hallen in Frankrijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s