De grote zaterdagmarkt van Rennes (Bretagne)

IMG_0842-DXO copy

crop dep 35Rennes is de hoofdstad van de regio Bretagne en van het departement Ille-et-Vilaine (35). De stad telt zo’n 210.000 inwoners en kan ieder jaar rekenen op ongeveer 65.000 studenten die hun beste beentje voorzetten om er een diploma te halen aan een van de twee universiteiten of aan de verschillende technische hogescholen.

Op zaterdagochtend is het feest, want dan is er markt op en rond de Place des Lices, middenin het historische deel van de stad. Deze markt behoort tot de grotere markten van Frankrijk. Op het plein staan twee identieke hallen, genoemd naar de architect, Jean-Baptiste Martenot. De hallen dateren van 1870 en zijn opgetrokken in de Baltard bouwstijl. Iedere hall heeft een oppervlakte van 1.300 m².

In 1907 kwam er nog een derde hall, doch die is afgebroken toen men eind vorige eeuw onder de hallen een ondergrondse parking bouwde. Op de vrijgekomen plaats is er nu een groot plein. Op zaterdagochtend krijgen de vishandelaars hier een plaats.

IMG_0873-DXO copy

Daarnaast is er een schuin oplopend, verhoogd gedeelte van de markt. Dat wordt helemaal ingenomen door de groente- en fruithandelaars en door de fleuristen.

IMG_0843-DXO copy

De twee hallen zijn aan de buitenzijde identiek, doch niet binnenin. De ene hall is normaal leeg vanbinnen en wordt ook gebruikt voor allerlei culturele evenementen. De tweede hall is helemaal voorbehouden voor de beenhouwers – charcutiers. Vroeger stonden daar stenen tafels. Die zijn ondertussen gedeeltelijk vervangen door koeltogen. Van de 290 plaatsen op de markt zijn er maar liefst 42 plaatsen voorbehouden voor de vleesverkopers. Deze hall wordt dan ook toepasselijk de vleeshall genoemd.

IMG_0855-DXO copy

IMG_0857-DXO copy

Enkele stenen tafels met een marmeren blad staan nog aan de zijkant. Iedere stand kreeg een metalen structuur met haken om het vlees aan op te hangen. Tevens had iedere stand een nummer en een bordje waarin iedere standhouder zijn naam kon inschuiven. Nu worden die enkele oude standen enkel gebruikt om de koffie voor de standhouders een plaats te geven. De ruitvormige versiering die zo kenmerkend is voor de Baltard stijl, is hier ook aan de binnenzijde te zien.

IMG_0849-DXO copy

In de andere hall krijgen allerlei andere handelaars een plaats.

IMG_0861-DXO copy

IMG_0862-DXO copy

IMG_0863-DXO copy

Op het plein buiten zien we meerdere vishandelaars naast elkaar staan, en aangezien we in Frankrijk zijn, kunnen ook kreeften en meerdere kramen met oesters niet ontbreken.

IMG_0869-DXO-DXO copy

IMG_0867-DXO copy

IMG_0866-DXO copy

Oude gebouwen en vakwerkhuizen zijn hier nooit veraf. We bevinden ons immers in het oude stadsdeel.

IMG_0845-DXO copy

Een nadeel van deze markt is echter dat de terrassen van de bars en restaurants niet mogen geplaatst worden wegens ruimtegebrek. Je moet van de markt weggaan om een terrasje te vinden.

Om 13h30 stopt de markt. Ondanks dat er dan nog veel mensen rondlopen, wordt alles opgeruimd. Tijd voor sommigen om nog een koopje te doen. In de vleeshall wordt alles met veel water schoongespoeld. Het is niet aan te raden om er op dat moment nog binnen te lopen, tenzij je natte voeten wilt. Op het plein kieperen de vishandelaars het ijs, waarmee ze de vis koel hielden, op de straatstenen. Zo ontstaat een wat winters aandoend tafereel op een zonnige dag.

20170909_135903-DXO-DXO copy

Een bezoek aan deze markt is zeker een aanrader.

IMG_0871-DXO copy

Praktisch:

Deze grote zaterdagmarkt gaat door op de Place des Lices in Rennes. Je kan er terecht van 7h30 tot 13h30. Er is een parking onder het plein.

Nuttige links:

Lijst overdekte markten en hallen in Frankrijk

Overdekte markten en hallen in Bretagne

De stempel van Victor Baltard

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s