Met de HST naar de markt in Parijs

IMG_1643_dxocrop copy

In Parijs zijn er meerdere mooie overdekte markten te vinden. Over enkele schreef ik al enkele posts en gaf ik ook een overzicht. Wanneer je met de hogesnelheidstrein naar Parijs reist voor één of meerdere dagen, dan arriveer je in de Gare du Nord. Misschien ben je dan nog te vroeg om in te checken in het hotel of appartement wat je hebt geboekt. Geen nood, je kan meteen naar de markt. De marché couvert Saint-Quentin ligt immers op slechts 400 meter stappen van de Gare du Nord. Ik neem aan dat je liever niet met je koffer rondzeult op de markt, maar daar zijn oplossingen voor. In de buurt van het station kan je een locker huren waar je je bagage tijdelijk kan achterlaten. Er is er ondermeer een van City Locker in de Rue des Deux-Gares. De reservering doe je best vooraf via hun website. Je krijgt twee codes toegestuurd, eentje om de deur van het pand te openen, en eentje voor de locker zelf. Ongehinderd door bagage kan je je weg nu verderzetten naar de markt in de Boulevard Magenta.

IMG_1589_dxocrop copy

Deze hallen dateren van 1866. Het is een van de weinige nog overblijvende bouwwerken van architect Victor Baltard. Zijn typische bouwstijl, die later door velen werd gekopieerd, pronkt er in al zijn schoonheid: gietijzeren pilonen, opgevuld met baksteen (met het typische ruitmotief erin verwerkt) en grote glaspartijen.

Deze hallen hebben een driehoekige vorm en liggen geprangd tussen de Boulevard Magenta, de Rue de Chabrol en de Rue des Petits Hôtels. Aan de achterzijde grenst de markt aan andere gebouwen. Om meer licht binnen te laten is er in het midden van het dak glas geplaatst op de metalen structuur.

IMG_1608_dxocrop copy
In deze vitrine zie je, naast de charcuteriewaren, ook de spiegeling van de glazen dakstructuur.

Op de markt kan je je bij enkele traiteurs tegoed doen aan heerlijkheden uit Afrika, Libanon, Marocco, Portugal, Azië, of Italië. Klaargemaakte gerechten meenemen, kan natuurlijk ook. Het aanbod kan op een markt uiteraard wel eens veranderen.

 

Er zijn heel wat groenten en fruitstallen aanwezig. Daarnaast ook meerdere vishandelaars, beenhouwers, charcutiers, kaashandelaren en enkele bloemenstanden. Een bakker ontbreekt ook niet, en er is zelfs een bar aanwezig. Zelf heb ik het niet gezien, maar volgens sommige bronnen is er ook een atelier waar kleding kan hersteld, en schoenen gerepareerd worden. Hieronder laat ik enkele standen de dia-revue passeren.

 

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

Deze slideshow vereist JavaScript.

Praktisch:

De overdekte markt is gelegen in de Boulevard Magenta 85 Parijs. Hij is doorlopend geopend van dinsdag tot zaterdag van 8h00 tot 20h00. Op zondag kan je er terecht van 8h00 tot 13h30. Mocht je er toch met de metro heen gaan, dan is de metrohalte Gare de L’Est dichtbij.

Nuttige links:

De overdekte markten en hallen van Parijs: een overzicht

City Locker

Alle reeds gepubliceerde artikels over Parijse overdekte markten

Lijst overdekte markten en hallen in Frankrijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s