Tartiflette: lekkere Franse winterkost

Wanneer het koud is, winderig en regenachtig, kan een mens verlangen naar een warme schotel heerlijkheid. Vandaag even geen markt, maar een klassiek Frans gerecht dat iedereen makkelijk kan maken. Tartiflette doet zeker afbreuk aan de verfijnde keuken van de heengegane vader van de Nouvelle Cuisine, Paul Bocuse. Het situeert zich eerder in de eenvoudige kookstijl van de, ook onlangs overleden, Antonio Carluccio: simpel, maar lekker.

De hoofdingrediënten van Tartiflette zijn aardappelen, ajuin, gerookt spek en Reblochon (kaas). Op de kaas wil ik even dieper ingaan. Het is een gewassen korstkaas, gemaakt van volle koemelk. Hij stamt uit de dertiende eeuw. De boeren waren voor hun vee afhankelijk van de grondbezitters. In ruil voor het gebruik van hun weiden moesten de boeren een groot deel van de melk afstaan. Slimme boeren molken hun koeien niet volledig uit (zou daar de uitdrukking “iemand uitmelken” van komen?) wanneer de grondeigenaar zijn melk kwam halen. Na het vertrek van de controleurs werd er een tweede keer gemolken (re-blocher). Deze melk werd dan gebruikt om de kaas te maken die de naam Reblochon kreeg.

IMG_1581-DXO

Voor alle duidelijkheid moet ik aangeven dat mijn plaatselijke supermarkt de Reblochon niet in voorraad had. Ik heb mijn toevlucht moeten nemen tot een gelijkaardige ronde kaas waarvan op de verpakking stond “kaas voor tariflette”. De echte Reblochon komt uit de Haute-Savoie en heeft een AOC-keurmerk ontvangen (Appelation d’Origine Contrôlée).

Ik kook graag, maar ik ben zeker geen hobby-kok. Daarom doe ik voor het recept graag beroep op René, eigenaar van de blog “Het eten is klaar”. Zijn recept (wat ik nauwkeurig heb gevolgd) kan je “hier” vinden op zijn blog. Zo zag het er bij mij uit.

combi 2018-01-21 11.25.19-DXO
Het gerecht vóór, en nadat het de oven heeft gezien.
2018-01-21 12.29.29-DXO-DXO
Afwijkend van het recept, heb ik er geen sla bij geserveerd, maar een mix van verschillende kleuren gesauteerde wortelen.

Smakelijk!

(Met dank aan “Het eten is klaar”)

(Bron alle foto’s: Guy Kasier)

Nuttige links:

Blog: Het eten is klaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s