De 16e-eeuwse markthall van Questembert (Bretagne)

combi 7 IMG_1152-DXO-DXO3

Questembert is een gemeente in het departement Morbihan (56), binnen de regio Bretagne.

crop dep 56

Voor toeristen valt er wel wat te beleven, en dat is zeker het geval met de oude, open houten markthall. Op maandagmorgen is er markt onder en naast de hallen. Ik was een dag eerder in de streek en besloot alvast een kijkje te gaan nemen. Het is dan iets makkelijker om foto’s te maken van een dergelijk monument. Ik was er echter niet alleen, want op 17 september 2017 hield men in Questembert het feest van het paard. Een hoefsmid en een verkoper van zadels konden niet ontbreken, en tochtjes met paard en kar of een toertje ponyrijden vonden probleemloos de nodige enthousiastelingen.

combi 2 IMG_1124-DXO

Wanneer men in Frankrijk een feestje geeft, dan is dat uiteraard met lekker eten, in dit geval mosselen. Daarvoor bleek ik te laat te zijn.

IMG_1136-DXO-DXO

Dan maar even concentreren op de markthall. Ze dateert van 1552 en is als historisch monument geklasseerd in 1922. Jérôme De Carné was de opdrachtgever. In het midden van de 18e eeuw kwamen de hallen in handen van de familie De Larlan. Een erfgenaam verkocht de hallen aan de gemeente in 1845.

IMG_1140-DXO

In de loop der jaren zijn er enkele restauraties uitgevoerd. In 1675 werden die aangepakt door Estienne Charpentier (de man had als schrijnwerker zijn naam niet gestolen). Een laatste restauratie gebeurde in de jaren 1997/1998.

De hall is opgebouwd uit 84 verticale eiken balken die ondersteund worden door stenen metselwerk. Aan de lange buitenzijden is er tussen de sokkels een stenen muurtje voorzien van ongeveer 50 cm hoog.

IMG_1157-DXO

Aan de stenen sokkels die de balken ondersteunen en behoeden voor optrekkend grondvocht, is te zien dat er waarschijnlijk hier en daar al enkele balken zijn ingekort. De sokkel werd dan met een nieuwe steen verhoogd.

combi IMG_1149-DXO

Binnenin is het een vrij indrukwekkende ruimte die 766 m² grondoppervlakte telt, met een lengte van 54,74 m, een breedte van 15,43 m en een hoogte van 10,20 m. De lokale bevolking kent de hallen ook onder de naam “Cathédrale en bois”. Er zou 160 m³ hout in verwerkt zijn. Aan de buitenzijde is het dak afgewerkt met leisteen.

IMG_1142-DXO

IMG_1148-DXO

De balkjes van de dakstructuur zijn doorheen de jaren wat vervormd.

IMG_1146-DXO

De balken zijn met elkaar verbonden door middel van houten pennen.

Op maandagmorgen is er, wat men daar noemt, de grote regionale markt. De hallen worden dan ingenomen door handelaars in verse voeding. Op de pleinen rondom de hallen is er een buitenmarkt waar voornamelijk non-food producten worden verkocht. Onder de bescherming van de hall vinden we de gebruikelijke producten zoals kaas en eieren, vis, vlees, groenten, fruit, maar ook zeezout, bier, pannenkoeken en vers gevangen paling uit de Loire. Naast de hallen ontwaar ik ook een oesterstand. Een visuele impressie.

combi 3 IMG_1167-DXO

IMG_1159-DXO

IMG_1171-DXO

IMG_1175-DXO

IMG_1177-DXO

combi 4 IMG_1164-DXO

In juli en augustus zet de gemeente van 9h00 tot 13h00 een shuttle in om de bezoekers van de parkeerplaats naar de markt, en terug te brengen. Dat gebeurt op passende wijze met paard en kar. We zagen immers al dat Questembert iets met paarden heeft.

Op woensdagavond is er vanaf 17h00 nog een kleine markt van lokale producten. In de zomermaanden wordt die gevolgd door een muzikale animatie.

Behalve voor de markten worden de hallen ook gebruikt voor concerten en allerlei andere culturele evenementen zoals het “Festives Halles” met straattoneel, muziek, afgewisseld met circus en dans.

Met dank aan het Office de Tourisme voor de uitgebreide informatie.

(Bron alle foto’s: Guy Kasier)

Praktisch:

De overdekte markt is gelegen in de Rue des Halles 56230 Questembert.

Grote regionale markt op maandag van 9h00-13h00. Kleinere markt met lokale producten op woensdag vanaf 17h00.

Het Office de Tourisme ligt vlak naast de hallen.

Op 12 km van Questembert ligt het toeristische dorp Rochefort-en-Terre. In een latere blog zal ik daar nog op ingaan.

Nuttige links:

Lijst overdekte markten en hallen in Frankrijk

Lijst gepubliceerde teksten

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s