Een markt met een verdieping in Les Sables d’Olonne (Pays de la Loire)

IMG_1259

Nu het nieuwe jaar is ingezet, mogen we al eens nadenken over een vakantieplanning. Diegenen die van zon, zee, strand en een mooie overdekte markt houden, kan ik beslist de badstad Les Sables d’Olonne aanraden. Die ligt aan de Westkust van Frankrijk in het departement Vendée, onderdeel van de regio Pays de la Loire. De stad ademt een zekere, doch niet overdreven, mondaine sfeer uit. Hij doet me denken aan bepaalde delen van Oostende.

crop dep 85

Langsheen het strand ligt een lange autovrije prommenade. Aan het einde daarvan is er een casino en iets verder de yacht- en vissershaven. De overdekte markt ligt op slechts 100 m van het strand. Doordat hij in relatief smalle straten gelegen is, kan je het gebouw aan de buitenzijde moeilijk overschouwen.

IMG_1198
Zicht op de hoofdfacade.

Reeds in 1810 werd hier een markt gebouwd. Na 79 jaar werd die vervangen door een nieuw gebouw in Victor Baltard stijl. Charles Smolski was de architect. De nieuwe markt opende zijn deuren in 1890. Honderd jaar later was het gebouw aan een volledige restauratie toe. De markt ging terug van start in 1991.

Aangezien het een Baltard stijl betreft, hebben we hier terug te maken met gietijzeren zuilen, steen en glas. De dakstructuur is in metaal opgebouwd met daarop hout. Aan de buitenkant zijn geglazuurde, blinkende stenen in de kleuren rood (overheersend), blauw, geel en zwart gebruikt. De drie laatste kleuren zorgen voor de versiering waarin we, zij het minimalistich, terug de typische ruitvorm herkennen.

IMG_1234

De hoofdingang ligt in de Rue des Halles. Daar kom je binnen op het gelijkvloers. Aangezien er rechts naast het gebouw echter een redelijk stijl straatje naar een hoger gelegen straat loopt achteraan het gebouw, heeft men het gebouw hoog opgetrokken en voorzien van een verdieping in de vorm van een brede gaanderij. Ook hier is een in- en uitgang, deze keer in de Rue du Palais.

IMG_1235
Zijkant van de markt die uitkomt aan de kerk.

Wanneer men langs de hoofdingang binnenkomt, heeft men een mooi zicht op de meeste handelaars van het gelijkvloers en valt de trap en de roltrap naar de gaanderij op. Lichtgroen is hier de hoofdkleur en de gietijzeren zuilen die enerzijds de gaanderij ondersteunen en anderzijds het dak, eisen hun plaats op in dit prachtige gebouw.

IMG_1200
Zicht vanaf de hoofdingang op het gelijkvloers.
IMG_1206
Met de trap of roltrap op en neer. Aan jou de keuze.

Er zijn meer dan 80 marktstallen. Die zijn er echter niet allemaal iedere dag. Op het gelijkvloers staan de handelaars elke dinsdag- tot zondagochtend. In juli en augustus ook op maandag. Hier worden de verse producten zoals vis, vlees, groenten, kaas, bloemen, brood en schelpdieren verkocht. De bovenste verdieping is niet enkel, maar hoofdzakelijk voorbehouden voor lokale producenten, bio producten en specifieke producten van de streek. De gaanderij wordt door hen enkel ingenomen op woensdag- en zaterdagmorgen. Een beeldimpressie zal e.e.a. duidelijker maken.

combi IMG_1232
Vis en zeeminnende schaaldieren uit de lokale haven en vismijn.
combi IMG_1219
Er zijn nog meer groentestallen dan hier te zien is.
combi IMG_1226
Vlees, gevogelte en wild in overvloed.
combi IMG_1244
Ook kaas en brood maken deel uit van de markt.

combi IMG_1254

En dan nog dit. Onder de plaatselijke producten kunnen we de vis en schaaldieren niet wegcijferen. Die worden in de eigen haven aangevoerd en in de vismijn aan handelaars verkocht. De vismijn én de haven zijn enkel met een gids te bezoeken. Een rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur. Je moet er wel vroeg voor opstaan. De rondleiding start om 6h15. Verder zijn er natuurlijk ook plaatselijke producten zoals honing, confituren en gerookte, gekonfijte tonijn in bokaaltjes. Maar echt streekgebonden kunnen we niet voorbijgaan aan de zoutwinning in deze streek. Ten Noorden van de stad strekt zich een groot gebied uit met zoutpannen. Het zeewater wordt er in opgevangen waarna de zon haar werk doet en het water laat verdampen om zeezout over te houden. Een ideaal cadeau voor de thuisblijvers. Naast het grof zeezout is er ook Fleur de sel te vinden op de markt.

IMG_1261
De grote lange wandeldijk en het brede strand van Les Sables d’Olonne.

(Bron alle foto’s: Guy Kasier)

Praktisch:

De overdekte markt is gelegen in de Rue des Halles 85100 Les Sables d’Olonne.

Openingstijden: Van dinsdag tot zondag 8h00 tot 13h00. In juli en augustus ook open op maandagmorgen. De verdieping is open op woensdag- en zaterdagmorgen.

Parkeren is mogelijk in de gesloten betalende parking net naast de markt (max. hoogte: 1m85). De toegang daarvoor is via de Rue du Palais. Vanuit de parking is er een rechtstreekse toegang tot de markt.

Nuttige links:

Andere overdekte markten in de buurt: La Mothe-Achard.

Artikel over de Victor Baltard bouwstijl.

Lijst overdekte markten en hallen in Frankrijk.

Lijst reeds gepubliceerde artikels.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s