De oude hall van Hornoy-le-Bourg (Hauts de France)

We bevinden ons nog steeds in de regio Hauts-de-France, maar deze keer in het departement van de Somme (80). Dit ligt al iets verder van de Belgische grens.

crop dep 80

De ontdekking van de oude hall in Hornoy-le-Bourg was een toevalstreffer. De hall stond niet op mijn lijstje met te bezoeken overdekte markten en hallen. Toen we van de camping in Equihem-Plage (Noordzee) naar de gemeentelijke camping in Poix-de-Picardie reden om er de volgende dag de overdekte markt van Amiens te bezoeken, zagen we op een kruispunt een wegwijzer naar een 16e-eeuwse hall. Ik moet er wel bijvertellen dat ik de GPS ingesteld had om geen tolwegen te gebruiken. Bij het zien van de wegwijzer was de interesse meteen gewekt. Eén van de volgende dagen zouden we er een kijkje gaan nemen.

Onze verbazing was groot toen we de schoonheid zagen. Een open hall van ongeveer 30m op 7m in een verafgelegen dorpje met amper 1600 inwoners.

crop 150 IMG_0557

De hall is gebouwd in 1565. Toen stond ze opgesteld in een brede straat. Waarschijnlijk omwille van toenemend verkeer, werd ze later verplaatst en heropgebouwd op het plein voor de kerk. De hall is ingeschreven op de lijst met historische monumenten van Frankrijk.

393322399507d5b29bf35ce7641a38a2

Nu staat ze daar in al haar schoonheid te pronken voor de toeristen, want veel activiteit is er niet meer, en veel toeristen waarschijnlijk ook niet. Ooit moet ze beschutting geboden hebben aan de markthandelaars. Nu wordt ze af en toe nog gebruikt voor een concert of een dorpsfeest.

crop 150 IMG_0555

Het bouwwerk is opgetrokken met 26 dikke houten balken. Ook de dakstructuur is in hout uitgevoerd. De verticale balken rusten op grote stenen die in de grond zijn verankerd. Op onderstaande foto is te zien dat de balken verschillen in lengte. De stenen waarop ze rusten hebben allemaal een andere hoogte.

crop 150 IMG_0560

Aan de balken is duidelijk te zien dat ze oud zijn. Er is een grote mate van verwering door de inwerking van de natuurelementen. De dakstructuur wordt uiteraard ondersteund door de verticale balken. Deze laatsten zijn echter ook nog voorzien van schuine, kleinere balken. Voor de verbindingen werden geen nagels gebruikt. Houten pennen houden het geheel samen. Een staaltje vakmanskunst.

crop 150 IMG_0567

De hall heeft haar rustplaats gekregen vlakbij de kerk van het dorpje. Als je in de buurt bent, zeker eens langsgaan.

crop 150 IMG_0559

Praktisch:

Halle de Hornoy-le-Bourg, Rue de l’église 80640 Hornoy-le-Bourg. In de buurt is er ook de overdekte markt van Amiens. Dat is voor een van de volgende blogposts.

(Bron alle foto’s, behalve de prentkaart: Guy Kasier)

Nuttige links:

Lijst overdekte markten en hallen in Frankrijk

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s