Foodmarket Mercado Antwerpen is (voorlopig) niet meer

20180506_094610 copy

In 2016 opende de eerste foodmarket van België haar deuren in Antwerpen. Het werd meteen een hype, met als keerzijde lange rijen wachtenden om iets te kunnen bestellen. Vooral in de beginfase en in de weekends was het er erg druk. In de week was er soms plaats te over. Deze pop-up was gevestigd in het oude postgebouw op de Groenplaats van Antwerpen, niet eens zo ver van de Meir. Anderhalf jaar konden ze er hun intrek nemen, tot de renovatiewerken aan het gebouw een start zouden nemen. Eind april 2018 werden de deuren gesloten.

Normaal schrijf ik in mijn blog niet over foodmarkets. Ik beperk mij immers tot overdekte markten en hallen waar je verse voeding kan kopen om thuis mee aan de slag te gaan. Deze keer doe ik het toch omdat de benaming ‘foodmarket’ wat misleidend is. Hier kan je geen verse tomaten, komkommer, kaas, vlees of vis kopen om thuis een lekker gerecht klaar te maken. Je kunt er alleen maar komen eten. Het concept van een foodmarket is dan ook een verzameling restaurantjes aanbieden onder eenzelfde dak. Nog een muziekje erbij, nu en dan een event om volk te lokken, en je bent vertrokken. Eens gaan eten met vrienden, familie of collega’s kan uiteraard op zo’n foodmarket. Iedereen heeft ruime keuze uit wat hij of zij op zijn/haar bord wil aanschouwen en verorberen. Anderzijds heb je niet de service van een restaurant. Je moet zelf aanschuiven voor een bord eten en je neemt plaats aan een van de gemeenschappelijke (lange) tafels of aan de bar.

Nog een verschil met de versmarkten waarover ik het wel heb in mijn blog, zijn de openingsuren. Versmarkten zijn in ieder geval ’s morgens open zodat mensen hun etenswaren kunnen inkopen om ze ’s middags of ’s avonds klaar te maken. Foodmarkets gaan meestal maar open net voor de middag en zijn open tot laat in de avond of zelfs in de nacht. In die zin fungeren ze dan ook meer als sociale ontmoetingsplaats voor een eerder jeugdiger bevolkingsgroep. Niks mis mee natuurlijk, maar benoem het liever niet als markt.

Op de FB pagina van Mercado las ik de vraag ‘wat er in de volgende Mercado zeker niet mag ontbreken?’. Wat mij betreft is dat alvast een kwaliteitsvolle versmarkt die ’s morgens, of zelfs de gehele dag, open is. Op deze manier zou de creativiteit van mensen om zelf eten klaar te maken, gestimuleerd worden, en krijg je een mix van kokers en eters. De vergelijking met de Mercado van Barcelona, welke de foodmarkets zo graag gebruiken, zou dan ook meer opgaan. De nieuwe overdekte markt van Bordeaux heeft die keuze ook gemaakt, verse voedingswaren naast klaargemaakte voedingswaren. De laatste om mee te nemen of ter plekke te verorberen.

Mercado Antwerpen heeft plannen om (waarschijnlijk) begin 2019 terug open te gaan op een andere locatie. Ik ben alvast benieuwd naar hun ‘vernieuwde’ concept. Ondertussen zijn er in Vlaanderen ook andere foodmarkets opgestart: ondermeer in Gent (Holy Food Market in een oude kapel), Leuven, en binnenkort ook in Mechelen.

Voor echte versmarkten kan je vooralsnog terecht op deze blog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s