Vier oude hallen op een rij: een rondrit

We bevinden ons in het departement Aube (10) waar de gelijknamige rivier de Aube, een zijrivier van de Seine, doorstroomt. Deze keer maken we een rondritje langsheen 4 oude hallen. We starten op zo’n 21 km van Troyes in de gemeente Piney. Er wonen ongeveer 1500 mensen. De oude houten hall zou dateren van de 15e eeuw, een typische hall uit die periode. Ze is volledig opgebouwd uit dikke houten balken. Vier rijen daarvan onderstutten het immense dak. Er is een aarden grond. Tussen de pijlers werden kasseistenen geplaatst. Ik was er op dinsdag, want dan is er normaal een wekelijkse markt. Er stond echter maar één marktkramer met groenten en fruit.

Voor de hall staat nog een fontaine des voyageurs, echter zonder water en met een berichtje dat het water niet drinkbaar is.

Op 16 km van Piney treffen we een oude stenen markthall aan in Dienville. Het dorp is nog kleiner dan het vorige, maar beschikt wel over een haven voor plezierboten. Het ligt immers naast het Lac d’Amance, vanwaar zelfs kan doorgevaren worden naar nog een ander meer. Ontspanning troef.

De hall is een open stenen gebouw. De dakstructuur is in hout. Op zondagmorgen is er een wekelijkse markt. Op andere dagen wordt de hall door de plaatselijke inwoners gebruikt om hun wagen te stallen.

Vijf kilometer noordelijker ligt Brienne le Château met, jawel, een kasteel, maar ook met een oude open houten hall. De wekelijkse markt gaat er door op donderdagmorgen. In geschriften is sprake van een hall in 1270. Of de huidige hall dezelfde is, valt te betwijfelen.  Rond 1760 hebben de heren van Brienne de omliggende huizen rond de hall laten verwijderen voor een gemakkelijkere toegang. Het kasteel ligt op voetafstand van de hall.

Napoléon Bonaparte verbleef in 1779 in deze gemeente voor zijn militaire opleiding. Er is een museum rond deze iconische figuur.

Op tien minuten rijden, komen we aan in het dorp Lesmont. Ook hier weer een oude open hall, doch speciaal er aan is dat er een straat doorloopt. Deze hall wordt niet gebruikt als marktplaats. Ze geeft wel ruimte om even te verpozen na een wandeling, of te schuilen voor hevige regen. Ze doet ook dienst als bushokje en de plaatselijke taxi’s kunnen er parkeren. Zo’n multifunctionaliteit had ik nooit eerder gezien voor een hall.

Aan de overkant van de straat stond een huisje te koop. Ik heb even getwijfeld, maar uiteindelijk toch niet toegehapt.

Praktisch:

Rue de la Halle 10220 Piney. Markt op dinsdagmorgen.

Place de la Mairie 10500 Dienville. Markt op zondagmorgen.

Rue de la Halle 10500 Brienne le Château. Markt op donderdagmorgen.

Rue de la Halle 10500 Lesmont.

Overdekte markten in de regio Grand-Est

Lijst overdekte markten en hallen in Frankrijk

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s