Een Parijse marché couvert zonder marché: Les Halles Secrétan

Soms kan men overdonderd worden, doch, ook soms bedonderd. Dat laatste was het geval bij mijn bezoek aan de Secrétan hallen in Parijs. Het zag er nochtans veelbelovend uit. Ik had op internet foto’s gezien waaruit bleek dat het om een oude markthall ging in de Victor Baltard stijl. Na wat onderzoek bleek het zelfs de enige nog resterende overdekte markt te zijn, gebouwd door architect Baltard zelf. Naast de vele kopieën van de Baltard bouwstijl, verspreid over heel Frankrijk, dan toch nog eens het echte werk van de meester kunnen aanschouwen. Je begrijpt, de drang om dit te zien was groot.

Achteraf gezien had ik mij beter moeten voorbereiden. Ik had dan kunnen vaststellen dat deze marché couvert, daterend van 1868, na vele jaren leegstand een twee jaar durende renovatie had ondergaan, maar ook een nieuwe invulling had gekregen. In de loop van 2015 werd het gebouw terug in gebruik genomen. Dit keer niet meer door een dagelijkse markt, maar door een aantal entiteiten die volledig los staan van elkaar. Zo is er een prêt-à-porter boetiek, bereikbaar vanaf de straat, een ondergrondse fitness infrastructuur, en een bar à viande. Het grootste gedeelte van het gebouw wordt ingenomen door een grootwarenhuis (les 5 fermes), onderdeel van de Auchan groep.

De naam van dit warenhuis is op z’n minst misleidend. Je denkt dat er minstens 5 handelaars in een concurrerende strijd verwikkeld zullen zijn om je als passant naar hun koopwaren te lokken met een vriendelijke lach en een steevaste ‘bonjour’. Niets van dat alles. Bij het binnenkomen een gewoon winkelkarretje en voor de rest rekken en standen zoals je ze in ieder grootwarenhuis tegenkomt. Helemaal geen babbeltje met een vriendelijke verkoper die je aan zijn kraam wil kluisteren. Zelfs aan de kassa was er geen plaats voor een vriendelijk woord.

Mijn teleurstelling was na dit bezoek dan ook groot. Blijkbaar was ik niet alleen. In persartikels las ik dat veel Parijzenaars blij zijn met de mooie renovatie van het gebouw, maar helemaal niet met de invulling ervan. Zij hadden liever terug een traditionele markt gehad. Sommige artikels spreken over een bradering van de ziel van de hallen. Inderdaad, een ziel heb ik er niet gevoeld. Andere artikels gebruiken het woord ‘crétin’ (imbeciel) om de vernieuwde invulling te omschrijven. Het grote verschil in sfeer tussen deze ‘markt’ en bijvoorbeeld de Marché des Enfants Rouges of de Beauveau hallen van Parijs wordt ook aangehaald.

Tenzij je de architectuur van het gebouw wenst te bewonderen, of nog een botervlootje nodig hebt voor het avondeten, hoef je er niet langs, en beschouw ik dit gebouw vanaf nu niet meer als een marché couvert.

IMG_1624_DXO

(Foto: Guy Kasier)

Praktisch:

Het gebouw is gelegen in de Avenue Secrétan 29 Parijs.

Nuttige links:

De overdekte markten en hallen van Parijs: een overzicht

De stempel van Victor Baltard

Lijst overdekte markten en hallen in Frankrijk

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s