De kleine, oude markt van Lyons-la-Forêt (Normandië)

IMG_0793-DXO

Met iets meer dan 700 inwoners is Lyons-la-Forêt een klein dorp te noemen, maar het staat wel op de lijst van ‘Les plus Beaux Villages de France’. Het is gelegen in het departement Eure (27) binnen de regio Normandië en is omgeven door een van de grootste beukenbossen van Europa. In de twaalfde eeuw werd op een heuvel een kasteel gebouwd. De huidige dorpskern van Lyons-la-Forêt ligt rondom die heuveltop. Helaas is het kasteel verdwenen.

crop dep 27

Midden in het dorp staat een oude houten markthall daterend uit de zeventiende eeuw. Het is een typische open hall zoals ik er nog besproken heb. Om de houten balken te beschermen tegen indringend grondvocht, zijn ze ingekort en steunen ze nu op betonnen sokkels. Dat is iets minder fraai dan de sokkels die we zagen in Questembert. In een gedeelte van de dakstruktuur is een ruimte voorzien waar af en toe tentoonstellingen doorgaan. De trap ernaartoe kan opgetrokken worden zodat hij niet in de weg staat voor andere evenementen.

combi 1 IMG_0794-DXO

Bij mijn bezoek op een koude, regenachtige septemberdag zijn er toch wandelende en fotograferende toeristen te ontwaren. De grootte van de lege terrassen rondom de hall laat vermoeden dat er bij betere weersomstandigheden en in het hoogseizoen meer toeristen aanwezig zijn dan dorpbewoners.

Op donderdagmorgen is er een kleine markt onder de beschermde sfeer van de hall. Veel staat er niet, maar de noodzakelijkste verse handelswaren zoals groenten, fruit, vis en vlees zijn wel vertegenwoordigd.

IMG_0806-DXO

IMG_0804-DXO

IMG_0805-DXO

In het vakantieseizoen komen er waarschijnlijk meer handelaars naar deze markt, en niet alleen met verse voedingswaren. Ook nu stond er een stand met ‘kunst’. Ik schrijf het bewust met een kleine ‘k’. Op toeristische trekpleisters zie je dit wel meer. Men wil de bezoekende vakantiegangers graag voorzien van souveniers zoals kleine schilderijtjes, zeepjes, houten bollen doordrenkt van een geurverspreider, enz.

Behalve een bakker zien we rond het plein van de hall ook nog enkele winkels, hotels, bars en restaurants. De vele vakwerkhuizen zijn getuigen van de zeventiende en achttiende eeuwse Normandische bouwstijl. Opvallend zijn ook de vele bloemen en planten. Dat hoeft niet te verbazen als we weten dat het dorp met de hoogste score is opgenomen in de lijst van ‘Villes et villages fleuris’.

IMG_0810-DXO

IMG_0813-DXO-DXO

Het dorp heeft tevens als opnamelocatie gediend voor meerdere films. De verfilming van  ‘Madame Bovary’ door Claude Chabrol (1991) is daar een voorbeeld van.

Om de oudheid van het dorp nog meer te accentueren, is er in de toegangspoort tot het ‘Hotel de la Licorne’ een mooie oldtimer opgesteld. De steen die het voorwiel blokkeert laat vermoeden dat de handrem het heeft begeven.

IMG_0816-DXO

(Bron alle foto’s: Guy Kasier)

Praktisch:

Deze overdekte markt kan je vinden op de Place Bencerade 27480 Lyons-la-Forêt. De markt gaat door op donderdagmorgen.

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s