De tweelinghallen van Buchy (Normandië)

IMG_0821

Wanneer ik een overdekte markt bezoek, probeer ik steeds even langs te gaan in het plaatselijke Office de Tourisme met de vraag of er in de omgeving nog overdekte markten of oude hallen te bezichtigen zijn. Zo verwees men mij in Lyons-la-Forêt door naar het 30 km hoger gelegen dorp Buchy. Dergelijke ontdekkingen benoem ik als toevallige ontmoetingen. Het nadeel ervan is dat er soms geen markt is als je er bent. Vooral met een wekelijkse marktdag moet je al erg veel geluk hebben. We bevinden ons in Normandië in het departement Seine-Maritime (76). Buchy telt iets meer dan 2.500 inwoners.

crop dep 76

Ondanks het feit dat dit een kleine gemeente is, zijn er toch 2 oude houten hallen gevestigd, parallel aan elkaar en het gemeentehuis flankerend. Het lijkt wel een tweeling, doch er zijn enkele verschillen merkbaar. Het is dus zeker geen eeneiïge tweeling. De hallen werden gebouwd 1679. Ze waren 100 jaar in handen van de familie Bois-Guilbert. Daarna nam de familie Blosseville ze over tot 1830 toen de gemeente zich de hallen toeëigende. Tarwe, haver, gerst en rogge werden er opgeslagen. De hallen zijn in 1934 als historisch monument ingeschreven.

IMG_0833

Beide hallen hebben een zolderverdiep. Bij de linkerhall beslaat die slechts een deel onder het dak, terwijl bij de rechterhall de zolder over de volledige lengte doorloopt.

IMG_0826

Elke hall beschikt over een houten trap met bovenaan een valluik. De linkerhall werd vroeger gebruikt door de beenhouwers. Daarom staan er een soort banken die niet als bank gebruikt werden, maar als tafel voor de koopwaar. Op deze banken is tevens een smeedijzeren constructie bevestigd die voorzien is van grote haken. Daaraan konden de karkassen gehangen worden.

Buchy combi 1

Verder beshikt de linkerhall aan één zijde nog over een luifel. Op onderstaande foto kunnen we links bovenaan het gemeentehuis de gemeentelijke sirenes waarnemen.

IMG_0834

Het zal duidelijk zijn dat ik geen markt heb kunnen meemaken. Die gaat op maandag door en staat in de ruime omgeving bekend als een grote markt. De gebruikelijke verse producten worden er aangeboden. De markt van Buchy is echter om heel andere redenen bekend. Er worden namelijk neerhofdieren verkocht. Kwekers uit de ruime omgeving komen er hun kippen, hoenders, krielen, ganzen, eenden, kalkoenen, duiven en konijnen uitzoeken. De markt is zo groot dat men achter de rechterhall nog een nieuwe metalen hall heeft geplaatst.

IMG_0831

Tenslotte een zwart-wit beeld van deze tweelinghallen.

BW IMG_0821

(Alle foto’s: Guy Kasier)

Praktisch:

De overdekte hallen zijn te vinden nabij de Rue des Halles, 76750 Buchy.

Grote wekelijkse markt op maandag.

Nuttige links:

Lijst overdekte markten en hallen in Frankrijk

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s