De verborgen parel van Luynes (Centre-Val de Loire)

Luynes crop IMG_1357

Luynes is een gemeente in het departement Indre-et-Loire (37) binnen de regio Centre-Val de Loire. Het grenst, net als de 12 km verder gelegen stad Tours, aan de rustig stromende Loire.

crop dep 37

Net als bij de hallen van La Mothe-Achard was dit een toevallige ontmoeting. Zoeken naar een terrasje met een koffie was de oorzaak. Mijn geluk ging helemaal de goede richting uit toen ik merkte dat er ook een kleine markt aan de gang was. Tegenover het terras van een bar-restaurant ligt deze oude markthall helemaal ingesnoerd te pronken tussen huizen en andere gebouwen.

Ze is met recuperatiehout opgebouwd in het begin van de vijftiende eeuw door Baron de Maillé. Op dat moment vestigden zich meerdere rijke handelaars in het gebied. In de zeventiende eeuw werd er een gebouw naast geplaatst dat dienst deed als justitiepaleis. In 1913 werd dat gebouw afgebroken, samen met een deel van de hallen. In 1930 werden de hallen geclasseerd als historisch monument.

De hall bestaat uit 4 rijen van elk 5 dikke houten balken die het dak ondersteunen. Opvallend in de grote hoogte van dat dak. De balken steunen op stenen die, te oordelen naar de kleur, al eens vervangen zijn door nieuwere exemplaren. In sommige balken zijn uitsparingen aangebracht waar oorspronkelijk horizontale dwarsbalken in rustten. Deze konden door de handelaars gebruikt worden om hun waren uit te stallen.

IMG_1360

Bij open hallen zie je wel vaker dat de binnekant van het dak voorzien is van een net om er voor te zorgen dat vogels, en dan vooral duiven, geen kans krijgen om er hun optrekje van te maken. Ook hier is dat het geval.

Luynes crop IMG_1359

Vroeger was er achter de hall een gemeenschappelijke oven aanwezig. Arme mensen konden hun brood daar komen bakken, of er een ander gerecht klaarmaken.

Deze kleine markt telt maximaal 10 standhouders. Bij mijn bezoek zag ik een lang groenten- en fruitkraam, een kleine aanhangwagen van de poulier, een even klein viskraam, een beenhouwer-charcutier en een plaatselijke landbouwer met fruit van de dag. Er waren enkele klanten, maar zeker niet in grote aantallen. Dit zijn duidelijk plaatselijke bewoners van het dorp die hier hun inkopen doen.

Luynes crop IMG_1362

Luynes crop IMG_1363

Luynes crop IMG_1361

Luynes crop 2 IMG_1357

Praktisch:

Deze oude markthall is gelegen in de Rue des Halles 37230 Luynes.

Er is markt op zaterdagmorgen van 8h00 tot 13h00.

(Bron alle foto’s: Guy Kasier)

Andere overdekte markten in de omgeving:

Tours: 12 km.

Nuttige links:

Lijst overdekte markten en hallen in Frankrijk

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s