De overdekte markten en hallen blog: de redenen

crop IMG_0557

Een open hall uit de 16e eeuw in Hornoy-le-Bourg. (Bron foto: Guy Kasier)

Wie graag eet, moet eerst koken, en wie graag kookt, moet eerst boodschappen doen. Zo simpel is dat. In de lage landen (Vlaanderen en Nederland) doen we die boodschappen meestal in een grootwarenhuis of bij de bakker, beenhouwer of groenteboer om de hoek. Soms gaan we naar de markt en kunnen daar niet alleen genieten van het kopen van verse etenswaren, maar ook van het kuieren langsheen alle verschillende kramen. Vaak zijn de prijzen op de markt ook wat goedkoper dan in de winkels.

Een nadeel van de open markten is het weer. Bij regen, sneeuw, vrieskou of zelfs hevige zonneschijn ben ik zelf niet vlug geneigd om er heen te gaan. Bij slechte weersomstandigheden komen er soms ook minder handelaars en kan je zo je favoriete kraam missen.

In verschillende andere landen heeft men daar al lang iets op gevonden: de overdekte markten en de markthallen. Deze cultuur kennen we in de lage landen niet, en dat is meteen de eerste reden voor deze blog. Wie ooit Barcelona heeft bezocht zal ongetwijfeld eens door La Boqueria, een van de grote overdekte markten van Europa, gelopen zijn. Ook in Turijn, Riga, Firenze en Budapest zijn er mastodonten. De bewoners gaan er dagelijks heen om hun verse producten te kopen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De versmarkt van Budapest huist in dit gigantisch gebouw. (Bron foto: Eva Kasier)

De tweede reden om deze blog te schrijven is van persoonlijke aard. Nu ik gepensioneerd ben wil ik niet met mijn achterwerk in de zetel neerploffen, maar actief blijven schrijven. Ik heb mezelf dan ook een project aangesmeerd waarin ik de overdekte markten en hallen van Frankrijk wil bezoeken, fotograferen en bespreken in deze blog. Momenteel heb ik een lijstje van 120 exemplaren, verspreid over heel Frankrijk, waar ik wil passeren. Dat wordt dus een meerjarenplan.

Alhoewel er in België en Nederland weinig overdekte markten te bespeuren zijn, zullen ook zij ten gepaste tijde aan bod komen in deze blog.

Wanneer je op vakantie in Frankrijk voldoende kastelen, ruines, musea en tentoonstellingen hebt gezien, is de tijd rijp om een overdekte markt in de buurt te bezoeken. De toegang is steeds gratis, wat niet kan gezegd worden van die andere bezienswaardigheden. Wie op zijn vakantiebestemming de mogelijkheid heeft om zelf te koken (caravan, camper, huisje, …) kan zijn hartje ophalen op de markt en verse producten aanschaffen. Diegenen die niet zelf koken (hotel, B&B, …) kunnen op de markt echter ook producten kopen die langer goed blijven (confituur, kruiden, …) om ze mee naar huis te nemen. Ook al koop je niets, een wandeling doorheen een overdekte markt is steeds een verfrissende ervaring. Je ziet er immers altijd producten die we hier niet kennen.

IMG_0530

Wie de Fransen beter wil leren kennen, moet zijn markten bezoeken. (Bron foto: Guy Kasier)

Service: stel een vraag

Aan deze blog is ook een service verbonden. Indien je volger wordt van deze blog (door je email adres op te geven), dan mag je me ook steeds de vraag stellen of er in de buurt van je toekomstige Franse vakantieplaats een overdekte markt is. Een vraag stellen kan eenvoudig door het contactformulier te gebruiken.

Verder mag je uiteraard steeds blogartikels delen op de sociale media. Alvast mijn dank daarvoor en veel leesplezier.

Nuttige links:

Lijst overdekte markten en hallen in Frankrijk

2 reacties

 1. Beste Guy,

  Proficiat met de start van deze blog! Ik zie trouwens dat je ook je dochter Eva hebt ingeschakeld. Dat beloofd een fantastische reportage te worden. Alleen, toch een opmerking: ik kan op het scherm van mijn laptop onmogelijk de lichtgroene tekst lezen. De kleur is te flets en mist contrast.
  Verder nog veel succes met het vervolg welk ik met belangstelling zal volgen. Groetjes van Hendrik.

  Like

  • Beste Hendrik,
   Bedankt voor je enthousiasme. Als je een email ontvangt met een nieuwe blogpost, klik dan op de titel. Daardoor ga je naar de website waar de groene tekst op een grijze achtergrond wel goed te lezen is.
   Gegroet,
   Guy

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s